Početna strana > Hronika > Muamer Zukorlić: Oni koji su prošle godine u Srebrenici napali Vučića treba da priznaju krivicu
Hronika

Muamer Zukorlić: Oni koji su prošle godine u Srebrenici napali Vučića treba da priznaju krivicu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. jun 2016.

NOVI PAZAR - Poslanik u srpskom parlamentu i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić kaže da izjava načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, da su ovog 11. jula u tom mestu nepoželjni oni koji ne priznaju genocid, nema nikakvu pozadinu i da je produkt procene stanja na terenu.

 Zukorlić istovremeno ukazuje da bi vinovnici prošlogodišnjeg incidenta, kada je u Srebrenici napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da preuzmu odgovornost i priznaju krivicu.

"Duraković je jedan veoma fin i tolerantan čovek i ta njegova izjava je sigurno produkt njegove procene stanja na terenu, okolnosti, izvesnih napetosti, ambijenta, koji verovatno nije prikladan za nešto tako", rekao je Zukorlić Tanjugu.

Ocenjući da odnosi BiH i Srbije nemaju pozitivan zamah, što mu je žao, Zukorlić ističe da na tome treba dosta raditi. 

Zukorlić, koji od predizborne kampanje promoviše ideju pomirenja, ukazuje da,  uprkos svemu što se dešavalo tokom poslednjeg rata, Bošnjaci i Srbi i dalje žive zajedno i u Bosni i u Srbiji i u još nekim državama regiona.

“To znači zapravo da smo sudbinski upućeni jedni na druge, i pametni bi trebalo to da shvate, a ne da prkose toj sudbini i da ponovo sanjaju ili planiraju poduhvate koji bi nas doveli do ponovnih krvavih sukoba i posledica", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, i bošnjačka elita i srpska elita i predvodnici ključnih političkih faktora u Bosni i Srbiji bi trebalo da pokažu više volje i mudrosti.

Upitan zašto ni godinu posle napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici nisu pronađeni vinovnici tog incidenta, Zukorlić ističe da je uveren da Bosna nema nikakav interes da zaštiti bilo koga ko je učestvovao u tom incident.

“Naprotiv, na štetu je državnog interesa Bosne pa, ako hoćete, i samih Bošnjaka da se ostavlja utisak da se neko štiti", primećuje Zukorlić i dodaje da stoga i misli da to treba rasvetliti.

"Mislim da uvek onaj ko uradi nešto ružno, ko krši zakon a pogotovo što je to uvek incident na skupu jednog naroda uvek ide na štetu tog naroda".

On navodi da ti ljudi, ukoliko ih je neko nagovorio, treba da kažu ko ih je nagovorio, a  ukoliko su to sami uradili, treba da kažu da su to sami uradili.

"Jer, ne može se na nerasvijetljenosti takvog događaja praviti interes države niti jedne nacije”, zaključio je Zukorlić.

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner