Početna strana > Hronika > MSP Rusije: Moskva se nada da nova vlast u Kijevu neće tražiti veštačke izgovore za sabotiranje Minskog procesa
Hronika

MSP Rusije: Moskva se nada da nova vlast u Kijevu neće tražiti veštačke izgovore za sabotiranje Minskog procesa

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2019.

 Moskva se nada da nove vlasti u Kijevu neće, kao bivši predsednik Petro Porošenko, tražiti veštačke izgovore za sabotiranje Minskog procesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je istaklo da je za 10. jun zakazano povlačenje snaga i tehnike sukobljenih strana u Stanici Luganska, koje je dogovoreno 5. juna, „Ukrajina ponovo prekinula zbog ’podrivanja‘ u zoni bezbednosti koje je zabeležila Specijalna posmatračka misija OEBS-a“.

„Činjenica da je OEBS nedavno zabeležio više od 50 slučajeva poštovanja sedmodnevnog režima prekida vatre neophodnog za povlačenje trupa, nije se ticala nikoga u Ukrajini. Nažalost, mora se konstatovati da je poziv šefa ukrajinske delegacije u Kontakt-grupi Leonida Kučme, koji je 5. juna podržao početak povlačenja u Stanici Luganska, ostao samo dobra želja“, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Očigledno je u pitanju još jedno pokazivanje nespremnosti Kijeva da ispunjava svoje obaveze prema Minskim sporazumima, uključujući i one dogovorene na ’normandijskom samitu‘ u Berlinu u oktobru 2016. godine. Nadamo se da nove vlasti u Kijevu, koje izražavaju raspoloženje za što skoriji završetak rata na jugoistoku, neće, kao i Porošenko, tražiti veštačke izgovore za sabotiranje Minskog procesa i da će naći snage da preduzmu realne korake ka uspostavljanju mira u Donbasu“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

(Sputnik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner