Početna strana > Hronika > MSP Nemačke reagovalo na izjavu Analene Berbok, u kojoj je rekla da je „Nemačka već u ratu sa Rusijom“: Pružanje podrške Kijevu ne čini Nemačku stranom u sukobu u Ukrajini
Hronika

MSP Nemačke reagovalo na izjavu Analene Berbok, u kojoj je rekla da je „Nemačka već u ratu sa Rusijom“: Pružanje podrške Kijevu ne čini Nemačku stranom u sukobu u Ukrajini

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da pružanje podrške Kijevu ne čini Nemačku stranom u sukobu u Ukrajini, reagujući na izjavu šefice diplomatije Analene Berbok na sastanku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Berbok je u utorak u Strazburu rekla da je sada „najvažnije i odlučujuće“ da evropske zemlje pomognu Ukrajini zajedno, a ne da igraju igru „pronalaženja krivca“ u Evropi, pošto „ratuju protiv Rusije, a ne jedna protiv druge“, a navela je da je „Nemačka već u ratu sa Rusijom“.

Komentarišući tu izjavu, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je za Bild saopštilo da je sukob u Ukrajini „rat protiv evropskog i svetskog poretka i međunarodnog prava“, prenosi TASS.

„Na sastanku sa članovima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ministarka spoljnih poslova je naglasila da Evropa mora zajedno da stane protiv ovog rata“, navodi se u saopštenju.

„Međunarodno pravo je nedvosmisleno: podrška Ukrajini u ostvarivanju njenog prava na samoodbranu, sadržanog u Povelji UN, ne čini Nemačku stranom u sukobu“, zaključilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner