Početna strana > Hronika > MSP Francuske: Ukrajina ne treba da očekuje da će se pridružiti NATO-u u bliskoj budućnosti. Članstvo Kijeva nije na dnevnom redu - sada je u toku rat
Hronika

MSP Francuske: Ukrajina ne treba da očekuje da će se pridružiti NATO-u u bliskoj budućnosti. Članstvo Kijeva nije na dnevnom redu - sada je u toku rat

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 05. februar 2023.

Trenutno se ne razgovara o pristupanju Ukrajine NATO-u, s obzirom na stalna neprijateljstva između Moskve i Kijeva, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Govoreći za ruski kanal RTVI, An Kler Ležandr je upitana o nastojanjima Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji i vojnom savezu predvođenom SAD-om. Ona je odluku EU da dodeli status kandidata Ukrajini u junu 2022. godine opisala kao „veoma važnu“, šaljući signal „ozbiljne političke podrške“ kursu Kijeva i odražavajući želju Ukrajinaca da prihvate "evropske vrednosti".

Međutim, uzdržala se od navođenja tačnih datuma za Kijev da postane deo EU, rekavši da Brisel formuliše mapu puta koja bi mogla da potraje „više ili manje vremena“. Istakla je da članice EU nastoje da „krenu ka veoma specifičnoj saradnji sa našim ukrajinskim prijateljima“.

Njeni komentari usledili su nakon što je Evropska komisija u četvrtak navela da je Ukrajina tek u „ranoj fazi“ spremnosti da ispuni standarde EU u mnogim ključnim oblastima. Najviše izvršno telo bloka posebno je istaklo nedostatke Kijeva u zakonodavstvu o radu i "rodnoj ravnopravnosti".

Ležandr je takođe signalizirala da Ukrajina ne treba da očekuje da će se pridružiti NATO-u u bliskoj budućnosti, upozoravajući da pristupanje „sada nije na dnevnom redu“.

„Sada je u toku rat.”

Ona je, međutim, naglasila da se alijansa i dalje pridržava svoje politike otvorenih vrata, pozivajući se na Helsinški sporazum iz 1975. godine, koji predviđa da je svaka država slobodna da bira svoje saveznike.

Potencijalno pridruživanje Ukrajine NATO-u dugo je predstavljalo ključnu bezbednosnu zabrinutost za Rusiju i navođeno je kao jedan od faktora koji su podstakli Moskvu da pokrene svoju vojnu operaciju u februaru 2022. godine.

U decembru 2021. godine, pre nego što su izbila neprijateljstva velikih razmera, Moskva je predala nacrt dokumenata o bezbednosnim garancijama NATO-u i SAD-u, zahtevajući da se Ukrajini zabrani ulazak u alijansu i insistirajući da se sam blok povuče ka granicama iz 1997. godine. Inicijativa je, međutim, odbijena.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner