Početna strana > Hronika > Moskva: Kijev da okonča operacije, u uslovima topovske paljbe nisu mogući demokratski izbori
Hronika

Moskva: Kijev da okonča operacije, u uslovima topovske paljbe nisu mogući demokratski izbori

PDF Štampa El. pošta
subota, 17. maj 2014.

Moskva -- Rusija traži da borbene operacije koje Kijev sprovodi u jugoistočnoj Ukrajini odmah budu okončane, poručilo rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Moskva se nada da će Zapad izvršiti snažan pritisak na vlasti u Kijevu da omoguće početak praktičnih mera za smirivanje situacije u jugoistočnim regionima Ukrajine, navodi Itar-Tass.

Nastavak kaznene operacije u oblasti Slavjanska dokaz je licemerja vlade u Kijevu, koja daje lažne izjave o svojoj spremnosti da postupa u skladu sa preporukama OEBS o mati puta za Ukrajinu, reklo je rusko ministarstvo. 

Rusija smatra da izbori održani uz pratnju artiljerijske paljbe ne bi bili u skladu sa demokratskim normama izbornog procesa koji je u toku u Ukrajini, saopštilo je ministarstvo.

Moskva sumnja u demokratičnost izbora pod topovskom paljbom

Rusija dovela je danas u pitanje navodnu demokratsku prirodu predsedničkih izbora u Ukrajini i osudila vojnu operaciju koju Kijev sprovodi protiv naoružanih proruskih pobunjenika na istoku zemlje. 

"Možemo se pitati da li je održavanje izbora uz zvuke topova u skladu s demokratskim normama izbornog procesa", navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju osam dana uoči predsedničkih izbora u Ukrajini. 

Ukrajinski predsednički izbori 25. maja zakazani su posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča. Zapad smatra da su ti izbori presudni za izlazak zemlje iz krize. 

Ukrajinska vojska je 13. aprila počela "antiterorističku" operaciju da povrati kontrolu nad dve istocne oblasti, Donjeck i Lugansk, sa konkretnim ciljevima da se razoružaju proruske pobunjeničke grupe, oslobode okupirane državne zgrade, ponovo uspostavi vlast Kijeva u tim oblastima koje su blizu ruske grancie i u kojima živi oko sedam miliona stanovnika.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner