Početna strana > Hronika > Momčilo Trajković i Marko Jakšić: Najveći protivnik i neprijatelj Srba na Kosovu su Aleksandar Vučić i vlast u Beogradu. „Srpska lista“ u službi veleizdaje
Hronika

Momčilo Trajković i Marko Jakšić: Najveći protivnik i neprijatelj Srba na Kosovu su Aleksandar Vučić i vlast u Beogradu. „Srpska lista“ u službi veleizdaje

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 26. februar 2024.

Najveći protivnik i neprijatelj Srba na Kosovu su Beograd i vlast Aleksandra Vučića, kao i nerazumevanje Srpske pravoslavne crkve, koja nije dorasla situaciji u kojoj se srpski narod u pokrajini nalazi, ocenili su danas član predsedništva pokreta „Otadžbina“ Marko Jakšić i predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković.

Vlast u Beogradu ništa ne preduzima da se spreči antisrpsko delovanje Aljbina Kurtija i sve što čini radi sa namerom da se država Srbija povuče sa Kosova, jer je to dogovor zarad golog održavanja Vučića na vlasti

"Dok god Vučić ne siđe sa vlasti, kosovski Srbi ne mogu da se na pravi način bore, a Srpska lista, koja je ogranak Srpske napredne stranke na Kosovu, u službi je veleizdaje, jer su se njeni predstavnici zakleli na Ustavu samoproglašene države Kosovo", rekao je Jakšić na konferenciji „Kosovo i Metohija, borba za opstanak“, koju je organizovao Centar za geostrateške studije.

On je ukazao da "vlast u Beogradu ništa ne preduzima da se spreči antisrpsko delovanje Kurtija, i sve što čini radi sa namerom da se država Srbija povuče sa Kosova, jer je to dogovor zarad golog održavanja Vučića na vlasti“.

Trajković je ocenio da se "kriza na severu namerno proizvodi kako bi se ostvario projekat da se srpski faktor oslabi, učini beznačajnim i protera sa Kosova, a u to se uključio i Vučić“.

Dok god Vučić ne siđe sa vlasti, kosovski Srbi ne mogu da se na pravi način bore, a Srpska lista, koja je ogranak Srpske napredne stranke na Kosovu, u službi je veleizdaje

Beograd, umesto da rešava krizu, priključuje se da tu krizu komplikuje. Vučić je uspeo da razbije naše ključno oružje za opstanak na Kosovu – trpljenje. To me posebno plaši, jer vidim kako naš narod nestaje svakog dana. Nema iskrene borbe za Kosovo, Srbija simulira borbu, to je naš najveći problem, konstatovao je Trajković.

Prema njegovom mišljenju, Srbi na Kosovu se nalaze između dve vazalske politike, Kurtijeve, koji želi da pridobije podobne Srbe u praznom prostoru nastalom kad ode Srpska lista, i Vučićeve, koji ispunjava sve zahteve iz inostranstva.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner