Početna strana > Hronika > Modest Kolerov: Srbija da ispunjava obaveze koje je Tadić dogovorio sa Putinom, a koje se sada ne ispunjavaju
Hronika

Modest Kolerov: Srbija da ispunjava obaveze koje je Tadić dogovorio sa Putinom, a koje se sada ne ispunjavaju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. mart 2013.

U Velikoj sali Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras je održano predavanje državnog savetnika Ruske federacije Modesta Aleksejeviča Kolerova pod nazivom „Spoljna politika Rusije i Rusi van Rusije“ o geostrateškom položaju Rusije danas, kao i položaju ruskog naroda koji se nakon raspada SSSR-a našao van granica matične države.

Kolerov je nakon osvrta na faktore koji su presudno uticali na stvaranje ruske nacije bliže upoznao prisutne sa problemima Rusije danas.

- Savremena Rusija je ponosna na pobedu u Drugom svetskom ratu, ali to je bila faktička pobeda jednog drugog organizma, druge strukture, koja tada nije mogla ni da zamisli da će Rusi i Rusija za 70 godina posle 9. maja 1945. imati manje od minimuma onoga što je potrebno da se obezbedi za odbranu i dugoročnu stabilnost nacije – rekao je Kolerov, naglasivši da je slika koja se plasira u inostranim medijima o povezanosti ruskih energetskih firmi i ruske diplomatije lažna.

- Ipak, ja sam i dalje optimista po pitanju Rusije, jer sva istraživanja koja se vrše u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama pokazuju da velika većina stanovnika tih država želi međusobnu integraciju. Uostalom, da nisam optimista kad je u pitanju ruski narod ne bih bio otac šestoro dece – zaključio je Kolerov.

Na pitanje o stavu Rusije o pregovorima Beograda i Prištine Kolerov je odgovorio da Rusija ne može da nastupa u ime Srbije u međunarodnim odnosima, ali da će prihvatiti svako rešenje koje prihvati i Srbija.

- Ne isključujem mogućnost da bi Rusija mogla da formuliše svoj poseban stav po pitanju Kosova uz ovaj javno deklarisani, ali to bi bilo moguće samo ukoliko bi je Srbija pozvala, u smislu da bude garant rešenjima koja bi bila doneta – naglasio je Kolerov.

Poredeći pitanje Nagorno-Karabaha i Kosova, Kolerov kaže da u Nagorno-Karabahu Rusija čuva neutralnu politiku i jedini zahtev koji Rusija ima to je da se tamo ne obnovi rat, a da je njegovo mišljenje da bi "iz ruske perspektive najbolja bila kantonizacija ili neka vrsta podele Kosova". 

Kada je reč o evrointegracijama Srbije, on ocenjuje da "nažalost, Srbija nema alternativu sem Evropske unije iz prostog geografskog razloga jer se Srbija nalazi tu gde jeste i teško može da se nađe na drugom mestu".

- Jedino pitanje sa kojim se Srbija suočava danas je, da li bi ukoliko bi ušla u EU, da li će je EU pustiti na prugu kojom se vozi Hrvatska, ili na prugu na kojoj je Rumunija. I to je pitanje izbora Srbije – naglasio je Kolerov.

Na pitanje šta Srbija može da učini da ne bude samo tranzitna zemlja kada je reč o Južnom toku, Kolerov je odgovorio da Srbija treba da prihvati da ispunjava svoje obaveze koje je bivši predsednik Boris Tadić dogovorio sa ruskim predsednikom Putinom, a koje se sada ne ispunjavaju.

(NSPM-Tanjug)