Početna strana > Hronika > Mlađan Đorđević: Skandalozno je pozivati papu dan nakon sahrane patrijarha
Hronika

Mlađan Đorđević: Skandalozno je pozivati papu dan nakon sahrane patrijarha

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. novembar 2020.

Predsednik pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević oštro je kritikovao izjavu ministra spoljnih poslova i funkcionera SNS Nikole Selakovića, koj je „izrazio nadu da će se steći uslovi da papa poseti Srbiju“.

Vučić i Selaković kao da su jedva čekali da se patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije upokoje, pa da pozovu papu u Srbiju

„Apsolutno je neprimereno davati ovakve izjave i otvarati temu posete pape jedan dan nakon sahrane patrijarha. Vučić i Selaković kao da su jedva čekali da se patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije upokoje, pa da pozovu papu u Srbiju“, istakao je Đorđević.

On je objasnio da je patrijarh bio pristalica dijaloga i saradnje, ali da je njegov stav o poseti rimskog pontifa Srbiji bio negativan.

„Selakovićev i Vučićev stav je kukavički. Oglašavaju se kada nema patrijarha. I ranije su se po ovom pitanju skrivali iza crkve. Prilikom poslednje posete Vatikanu, Vučić je javno izrazio želju da papa dođe u Srbiju, ali se jadao kako za to nema podršku Srpske pravoslavne crkve“, kaže predsednik Oslobođenja.

Mnogo dublje pitanje za ceo srpski narod

Ono što Selaković danas eufemistički naziva – epizode iz prošlosti, odnosi se na genocid nad stotinama hiljada Srba u NDH, na prisilna pokrštavanja, na masovna ubistva sveštenika, monaha i vladika Srpske pravoslavne crkve, spaljene crkve i manastire...

Đorđević je podsetio da poseta nije samo pitanje religije, već je „mnogo dublje pitanje za ceo srpski narod“:

„Ono što Selaković danas eufemistički naziva – epizode iz prošlosti, odnosi se na genocid nad stotinama hiljada Srba u NDH, na prisilna pokrštavanja, na masovna ubistva sveštenika, monaha i vladika Srpske pravoslavne crkve, na spaljene crkve i manastire, na spasavanje ratnih zločinaca pacovskim kanalima – a u svemu tome je ogromnu ulogu imao hrvatski katolički kler“.

Eventualni put pape do Srbije vodi preko Jasenovca i Jadovna

Kada se rasvetli i javno osudi uloga katoličke crkve u progonu i genocidu nad Srbima u NDH, možda će i srpska crkva i srpski narod gledati na ovo pitanje drugačije

„Za svakog Srbina stvar je jasna. Eventualni put pape do Srbije vodi preko Jasenovca i Jadovna. Kada se rasvetli i javno osudi uloga katoličke crkve u progonu i genocidu nad Srbima u NDH, možda će i srpska crkva i srpski narod gledati na ovo pitanje drugačije“, objašnjava on.

„Do tada“, kaže Đorđević, „Selaković nema u čije ime da poziva papu. On ne upravlja crkvom. Ja znam da su naprednjaci navikli da upravljaju institucijama i opštinama preko svojih poverenika. Izgleda da je Selaković uverio sebe da je on nekakav poverenik za crkvu, ali ne ide to tako. Srpska pravoslavna crkva je malo više od njihovog partijskog plena“, zaključio je lider Oslobođenja. 

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner