Početna strana > Hronika > Mitropolit Amfilohije: Sinod je Nikoliću pismeno saopštio šta misli
Hronika

Mitropolit Amfilohije: Sinod je Nikoliću pismeno saopštio šta misli

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 06. decembar 2012.

Integrisani administrativni prelazi nisu ništa drugo do još jedan korak ka zaokruživanju granice tzv. nezavisnog Kosova i time vađenju žile kucavice iz nedara Srbije. Sve je to plod agresije NATO-a na jednu suverenu zemlju, započete bombardovanjem Srbije i Crne Gore, uz podršku terorističkoj grupaciji kosovskih Albanaca, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije za "Nedeljnik".

Na pitanje da li su predstavnici SPC pozvani da daju svoje mišljenje s obzirom na to da je predsednik Nikolić najavio državnu platformu o Kosovu, Amfilohije odgovara:

- Predsednik Nikolić, sigurno, znade mišljenje Crkve i njen nepromijenjeni stav. Taj stav mu je Sinod saopštio ovih dana i pismeno.

Mitropolit crnogorsko-primorski nije precizirao da li misli na politički memorandum koji je SPC navodno ponudila Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću.

U pismu, Sinod SPC navodno, traži od predsednika i vlade da odbiju predlog o integrisanom upravljanju i u osam tačaka izneo svoj plan za rešenje kosovskog problema - od "poništavanja granice Petra Stambolića" do zahteva za uklanjanje američke vojne baze Bondstil.

Patrijarh Irinej je demantova za "Blic" da je Sinod poslao bilo kakvo pismo i rekao da ne zna ko stoji iza toga.

Ono što je interesantno jeste činjenica da se i u spornom pismu i u Amfilohijevom intervjuu spominje Nedić.

U pismu u tački 3 stoji:

"Zar pre prihvatanja čudnih i nerazumnih priča o `podeli Kosova`, Skupština i Vlada Srbije nisu obavezne da preispitaju i ponište nezakonito davanje svog dela - od Zvečana do Jarinja - Pokrajini Kosovu i Metohiji, od strane Petra Satmbolića, nepotvrđeno nijednim državnim aktom, pa ni Skupštinom ondašnje Srbije. Treba znati da severni deo: od Zvečana do Jarinja, i na zapad od Kosovske Mitrovice do Zubinog potoka i Gazivoda, nikad nije bio u sastavu ovakvog Kosova. Čak je i u vreme nacističke okupacije to bio deo Nedićeve okupirane Srbije, a ne Musolinijeve “Velike Albanije” sa uključenom Metohijom i južnim i centralnim Kosovom (kao što i danas ponovo postaje pod vidom “nezavisnog Kosova”). Ako je nesrećni Nedić i pismeno potvrđivao da donosi svoje odluke `po naredbi okupatorskih vlasti` kakvo opravdanje će moći naći današnja Vlada pred sutrašnjicom, u vezi prihvatanja granica, i to tamo gde ih čak ni hitlerovska okupatorska vlast nije postavljala?"

A Amfilohije u intervjuu kaže:

"Nesumnjivo i dalje važi večna istina: `Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti.` Nažalost, kosovska drama se ne bliži kraju, ona se nastavlja na još dramatičniji način. Kosovo je bilo i ostalo, po proročkoj reči Njegoševoj, `grdno sudilište` na kome se `sudi` ne samo Albancima i nama, nego i sveukupnoj Evropi, ako ne i svetu."

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner