Početna strana > Hronika > Mirsad Đerlek: Masovna vakcinacija očekuje se u prvom kvartalu sledeće godine; Juče je došlo 20 doza vakcine „Sputnjik“, oko 300 hiljada Fajzerovih vakcina će doći negde do kraja marta
Hronika

Mirsad Đerlek: Masovna vakcinacija očekuje se u prvom kvartalu sledeće godine; Juče je došlo 20 doza vakcine „Sputnjik“, oko 300 hiljada Fajzerovih vakcina će doći negde do kraja marta

PDF Štampa El. pošta
petak, 04. decembar 2020.

Masovna vakcijancija očekuje se u prvom kvartalu sledeće godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Mirsad Đerek, državni sekretar Ministarstva zdravlja: U Beograd je i dalje najviše zaraženih i to 1.975, zatim u Novom Sadu 475, Kragujevcu 288, Nišu 253, Kraljevu 207, Pancevo 172. Do je u Srbiji registrovano 206.940 potvrđenih slučajeva kovida 19.

Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Novi Sad: U Kliničkom centru Vojovdine 422 hospitalizovano, 22 na mehanničkoj ventilaciji. Zbog drastičnog porasta broja pacijenata, pokrajinski sekretar naredio da se i sajam u Novom Sadu pretvorio u privremenu bolnicu. Sve klinike su u kovid sistemu izuzev Klinike za psihijatriju.  Tokom jučerašnjeg dana 160 pregleda u Urgentnom centru u Novom Sadu.

Pacijenti su pretežno sa srednjom i teškom kliničkom slikom. I u Kliničkom centru Vojvodine ima obolelih zdravstvenih radnika, ali još uspešno uspevamo da pokrijemo kapacitete zdravstvenih radnika.

Od momenta kada krene vakcinacija, kada ćemo izaći iz zone opasnosti?

Đerlek: Masovna vakcijancija u prvom kvartalu sledeće godine. Krajem godine će doći jedan kontingent vakcina koji će biti namenjem zdravsvenim radnicima, vojsci, i policiji.

Kako će doći vakcina do kraja decembra i koja?

Đerlek: Juče je došlo 20 doza Sputnjik vakcine i Agencija za lekove će je ispitati. Rekli smo da građani neće primiti vakcinu koju ne odobri Agencija. Sve vakcine će biti besplatne što je važno u ovoj ekonomskoj situaciji.

Da se ogradim, mi se nadamo da će Agencija za lekove dati pozitivno mišljenje, nisam rekao sto posto. Oni imaju zakonski rok od četiri meseca da odgovore, ali će oni učiniti sve da odgovore bilo pozitivno ili negativno u što kraćem roku, ali ne na uštrb pacijenata. Mi kolektivni imunitet možemo postići samo imunizacijom i zato nam je važno da dobijemo vakcinu.

Fajzer je poslao dokumentaciju i zato sam rekao da se nadam da ćemo do kraja godine imati prve vakcine, ne neke velike količine vakcine, a da će do oko 300 hiljada vakcina doći negde do kraja marta.

Slušao sam pažljivo, predsednik Republike je rekao 1,8 milion vakcina do kraja 2021. godine.

Neki članovi Kriznog štaba su rekli da su mere zakasnile. Ko to nije prihvatio mere na vreme, pa sada imamo ovoliki broj zaraženih?

Đerlek: Krizni štab funkconiše da svako može da kaže svoje mišljenje, ali na kraju odlučuje ceo Krizni štab. Cenim svoje kolege Kon i Tiodorović, oni imaju pravo na svoje mišljenje.

Ko je bio protiv da se mere uvedu ranije, da li ste vi bili protiv?

Ne. Odgovorio sam vam već na to pitanje..

Niste mi odgovorili na pitanje, ko me bio protiv?

Jesam. Svako ima pravo na svoje mišljenje.

Kako ćete rešiti redove ispred kovid ambulanti? 

Zaraza se previla iz regiona i bilo je za očekivati tako nešto. Migracije studnetata i poslovnih ljudi su učinile svoje. Grad Beograd je učinio dobru stvar, što je obezbedio šatore da budu čekaonice ispred ambulanti.

Svi očekujemo negde 15. do  20. najdalje 25. ovog meseca da se dostigne taj pik  i da će se posle situacija stabilizovati. Posebno u Beogradu, gde imamo jasne parametre, pošto je pre nedelju dve dana u Beogradu bilo više od pola novoobolelih u celoj zemlji. Sada se taj procenat smanjio.  I dalje imamo veliki broj novoobolelih, ali se smanjuje i nadamo se da će za sedam dana tu doći do stabilizaciji. Međutim, u drugim delovima zemlje još uvek neće biti tako, jer se epidemija iz Beograda preliva u unutrašnjost zemlje.

***

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je onlajn sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je prenela da će Srbija, kroz saradnju sa Evropskom unijom (EU), imati pristup vakcinama protiv korona virusa kada budu zvanično odobrene.

***

U Batajnici je danas otvorena nova kovid bolnica čija je gradnja počela u avgustu. Ova bolnica bi, prema najavi, trebalo da ima 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj nezi, a ostatak u intenzivnoj nezi. Kako ovaj prostor izgleda zabeležili su reporteri Nova.rs na licu mesta.

***

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je da, uprkos prethodnim očekivanjima da će se naredne sedmice epidemija korone u Srbiji primiriti, izgleda da neće biti tako.

“Ako se ove nove mere ne budu zaista poštovale, i uz kazne ako mora, nećemo moći da izađemo na pravu situaciju da bude smirena i kontrolisana. Ne možemo efekte očekivati kako smo mislili, a misli smo da će sledeće nedelje bii pad. Sigurno ćemo više za Svetog Nikolu, pred Novu godinu, pa se sve može dodatno iskomplikovati. Smirivanje možemo da očekujemo tek za Božić. Tad možda bude malo mirnija situacija”, naveo je Tiodorović.

(Nova.rs)