Početna strana > Hronika > Miroslav Škoro: Hrvatska treba od Srbije i Crne Gore da traži ratnu odštetu
Hronika

Miroslav Škoro: Hrvatska treba od Srbije i Crne Gore da traži ratnu odštetu

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. novembar 2019.

 ZAGREB – Pevač i muzičar, Miroslav Škoro, koji na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prikuplja potpise za kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore u Hrvatskoj, kaže da pitanje Jasenovca ne može biti rešeno bez arhiva koji su u Beogradu i da bi od Srbije i Crne Gore tražio ratnu odštetu.

Škoro kaže da samo želi da se rasvetli istina i otkrije ko su bili počinioci strašnih zločina u Jasenovcu.

„Ne možemo rešiti pitanje Jasenovca kad su nam arhive u Beogradu. Mi se moramo dogovoriti s tom zemljom da nam vrati naše arhive. Onog trenutka kada saznamo ko je napravio zločine, ići ćemo svi zajedno i moliti se za njih. Da bi im oprostili, moramo znati ko su ti ljudi. Ne možemo ići u budućnost, a da nismo rasvetlili tu prošlost. U krajnjoj liniji, to i Evropa traži od nas”, ističe potencijalni predsednički kandidat.

O nerešenim granicama sa susednim državama, Škoro kaže da je najpametnije „dogovoriti se sa komšijom”.

„To je uvek najpametnije, ali kad ne ide – ne ide”, rekao je citirajući Franju Tuđamana dodao da bi pregovarao i s crnim đavolom, ako je u interesu građana.

Od Srbije i Crne Gore smatra da treba tražiti ratnu odštetu.

O pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u EU očekuje da Beograd ispuni sve standarde, kao što je to, kako kaže, učinila Hrvatska.

„Mi smo morali da ispunimo vrlo visoke standarde za ulazak u Evropsku uniju. Isto to očekujem i od Srbije, ništa manje i ništa više”, rekao je Škoro, preneli su hrvatski mediji.

Što se Titove biste na Pantovčaku tiče, koju je na početku mandata uklonila aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Škoro kaže da je tamo nije ni postavio, ni sklonio, te da je sigurno neće ni vraćati.

Ako na Pantovčaku postoji bista Blage Zadre, Škoro će je istaći u sedištu predsednika Hrvatske, prenosi Tanjug.

Ističe da za razliku od nekih drugih kandidata, u trku za predsednika ne ulazi zbog para i slično, već da pruži narodu, kako kaže, ono što Miroslav Škoro jeste.

Jer, ukazuje, predsednik države može biti svako, a pevač ne može baš svako.

Komentarisao je i kakva će biti njegova politika prema Bosni i Hercegovini, bude li izabran za predsednika države.

„Politika prema BiH će biti vrlo jednostavna. Za početak ću imenovati posebnog savetnika za BiH, zbog toga što je to vitalni interes ne samo Republike Hrvatske, nego je to zemlja u kojoj bi hrvatski narod trebalo da bude suveren, što to trenutno nije jer gospodin (Željko) Komšić nije legitimni predstanik hrvatskog naroda”, rekao je Škoro.

A, ako bude izabran za predsednika Hrvatske, Škoro kaže da će najpre proširiti predsednička ovlašćenja, a onda ukinuti Zakon o izvršiteljima.

(Politika)