Početna strana > Hronika > Miroslav Lajčak: ZSO trenutno nije na dnevnom redu dijaloga. Aljbinu Kurtiju je izneto 15 evropskih modela struktura sličnih ZSO, koji bi mogli da posluže kao inspiracija
Hronika

Miroslav Lajčak: ZSO trenutno nije na dnevnom redu dijaloga. Aljbinu Kurtiju je izneto 15 evropskih modela struktura sličnih ZSO, koji bi mogli da posluže kao inspiracija

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. mart 2023.

Zajednica srpskih opština, kao jedan od ponovljenih zahteva međunarodne zajednice, biće formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, izjavio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dodajući da to trenutno nije na dnevnom redu dijaloga.

Rekao je da Upravljački tim prvo treba da iznese predlog za ZSO, a zatim da se razgovara o kritikama koje imaju obe strane, prenosi Reporteri.

“To je jasno navedeno u sporazumu iz 2013. Upravljački tim je taj koji mora da iznese predlog i onda obe strane imaju priliku da daju svoje kontra-predloge i komentare, a to je proces u kojem su Kosovo i Srbija ravnopravni partneri. Evropska unija će se zatim pobrinuti da ono oko čega smo se dogovorili, bude u skladu sa evropskim standardima i vrednostima“, naveo je Lajčak za ATV.

Dodao je i da je premijeru prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju izneo 15 evropskih modela struktura sličnih ZSO, koji bi, kako je naveo, mogli da posluže kao inspiracija za to kako će Zajednica funkcionisati na KiM.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner