Početna strana > Hronika > Miroslav Lajčak: Bez napretka po pitanju formiranja ZSO nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine
Hronika

Miroslav Lajčak: Bez napretka po pitanju formiranja ZSO nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. april 2024.

Ako nema napretka po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) teško da se može očekivati napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, izjavio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak i ukazao da su Srbija i Kosovo na svom evropskom putu i da znaju kakve su im obaveze.

„Za Srbiju, to je godišnji izveštaj Evropske komisije koji govori tačno šta treba da se uradi. Za Kosovo, to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Osim toga, u skladu sa odlukama Saveta EU normalizacija odnosa je pretpostavka za napredak na evropskom putu. Unija je jasno rekla da ne može da uvozi nerešene bilateralne probleme“, rekao je Lajčak za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li ima napretka po pitanju ZSO odgovorio je da „trenutno nema nikakvog napretka“ i da može samo da ponovi da sve što je bilo dogovoreno mora biti ispunjeno.

„Opšti princip ‘Pacta sunt servanda’ – osnovno načelo ugovornog prava po kojem je zaključeni ugovor zakon za ugovorne strane, koje su dužne ispuniti svoje obaveze na način određen ugovorom i odgovorne su za ispunjenje tih obaveza – važi za obe strane“, naglasio je Lajčak.

Kada je reč o pregovorima o pitanju dinara, ukazao je da uvek ima rešenja ako postoji dobra volja i da se pitanja koja su više tehničke nego političke prirode rešavaju dosta teško.

„Ali cenim što su obe strane posvećene pronalaženju rešenja. Sastali smo se pet puta u poslednjih šest nedelja, sastaćemo se ponovo iduće nedelje. Jedna i druga strana učestvuju u traženju rešenja i to je jako bitno“, kazao je Lajačak.

(N1)