Početna strana > Hronika > Miroslav Aleksić: Vučiću, položi narodu račune i priznaj sve poraze tvoje kosovske politike. Punih deset godina sam si odlučivao i pregovarao sa međunarodnom zajednicom i Prištinom. KiM nije tvoja privatna imovina
Hronika

Miroslav Aleksić: Vučiću, položi narodu račune i priznaj sve poraze tvoje kosovske politike. Punih deset godina sam si odlučivao i pregovarao sa međunarodnom zajednicom i Prištinom. KiM nije tvoja privatna imovina

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u skupštini poslanicima i javnosti „transparentno predstavi“ predlog sporazuma o Kosovu i Metohiji, ali i da „položi račune i prizna sve poraze politike koju je samostalno vodio punih 10 godina“.

Posle deset godina gaženja institucija usudio si se da to radiš i kada je reč o najvažnijem nacionalnom pitanju, Kosovu i Metohiji. Optužio si opoziciju da ne razume da je država važnija od interesa političkih stranaka samo zato jer smo odbili o ponuđenom sporazumu razgovaramo kod tebe na kanabetu umesto u Skupštini Srbije

„Kosovo i Metohija nije tvoja privatna imovina niti imovina tvog SNS-a, nego pripada svim građanima Srbije i budućim generacijama“, poručio je Aleksić Vučiću u odgovoru na optužbu predsednika Srbije da „ne razume da je država važnija od interesa političkih stranaka“.

„Punih 10 godina sam si odlučivao i pregovarao sa međunarodnom zajednicom i Prištinom, a sada je odjednom problem Kosova i Metohije postao privilegija koja pripada i nama opozicionarima. Odjednom hoćeš da o svetoj srpskoj zemlji razgovaraš i sa nama, koje si nazivao secikesama, klošarima, izdajicama, tajkunima… Može, mi smo predstavnici građana Srbije i to je naša dužnost, ali u parlamentu“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da bi opozicija trebalo da odlučuje u rešavanju najvažnijeg nacionalnog pitanja, Kosova i Metohije, ali ne može da se ne zapita da li su Vučićeva politika i predlog sporazuma u interesu države i građana ili lično Vučića i njegovog SNS-a.

„Posle deset godina gaženja institucija usudio si se da to radiš i kada je reč o najvažnijem nacionalnom pitanju, Kosovu i Metohiji, pa si optužio opoziciju da ne razume da je država važnija od interesa političkih stranaka samo zato jer smo odbili o ponuđenom sporazumu razgovaramo kod tebe na kanabetu umesto u Skupštini Srbije“, rekao je Aleksić.

„Nikada nisi postao predsednik svih građana jer nikada nisi otišao sa mesta predsednika SNS-a, kao što to predviđa Ustav Srbije. Stranka ti je uvek bila iznad Ustava i iznad države. Svako ljudsko pravo i nacionalno pitanje podredio si interesima SNS-a“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da su Vučić i njegov režim građanima oduzeli „sva državna, građanska i Ustavom garantovana prava“.

Ključni problem je što vlast ne poštuje Ustav Srbije i zakone

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je na današnjem sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta glavna tema bila pokušaj normalizacije političkog života u Srbiji.

„Pre svega u Skupštini Srbije, ali i van nje, onoga čega smo svedoci – zloupotrebe institucija, kršenja prava građana, kršenja prava na informisanost, kršenje zakona“, rekao je Aleksić televiziji N1 posle sastanka poslanika srpskog parlamenta sa delegacijom Delegacijom Evropskog parlamenta za međustranački dijalog, predvođenom Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom.

„Dominantna tema je kako unaprediti dijalog u radu parlamenta, kako da opozicija dobije prava vezana za parlament, poštovanja i davanja reči opoziciji. Radi se o njihovoj istinskoj želji da se ovde uspostave evropske vrednosti, ali ključni problem i izvor svega je to da vlast u Srbiji, to sam ja rekao, ne poštuje Ustav i zakone“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast kontroliše televizije sa nacionalnom frekvencijom i da postoji problem u vezi sa dodelom pete nacionalne frekvencije.

„Vidimo da se taj proces opstruiše, a da bi se normalizovali uslovi trebalo bi osloboditi medije. Neće se ta agresija izgubiti dok institucije ne počnu da rade svoj posao i dok građani ne budu blagovremeno informisani“, rekao je Aleksić.

Upitan da li je opozicija pokušala da nametne još neke teme osim rada u parlamentu, Aleksić je odgovorio da su evropski poslanici stavili akcenat na parlament, jer nema izbora, pa se ne govori o izbornim uslovima.

„Ne vidim, međutim, da su te dve stvari odvojene. Ono što se dešava u parlamentu, dešava se i van parlamenta. Ako normalizujemo politički život u Srbiji, normalizovaće se i život i rad u parlamentu“, rekao je Aleksić.

„Tvoja stranka danas odlučuje čije dete može da ide u obdanište, a čije ne može, ko može da se zaposli u nekom komunalnom preduzeću, a ko ne može, i ko će da dobije otkaz ako nije politički podoban“, poručio je Aleksić Vučiću.

(Narodna stranka)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner