Početna strana > Hronika > Miroslav Aleksić: Vlast nepotrebnim zaduživanjem prikriva svoju nesposobnost koja skupo košta građane. Srbija planom zaduživanja za 2023. godinu srlja ka dužničkom ropstvu
Hronika

Miroslav Aleksić: Vlast nepotrebnim zaduživanjem prikriva svoju nesposobnost koja skupo košta građane. Srbija planom zaduživanja za 2023. godinu srlja ka dužničkom ropstvu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da vlast nepotrebnim zaduživanjem prikriva svoju nesposobnost i od početka godine se već zadužila za novih 1,75 milijardi evra, dok građane obmanjuje da je Srbija "ekonomski tigar" sa najvećim rastom bruto društvenog proizvoda (BDP)."Rast BDP-a u 2022. godini najbolje razobličava sve te laži, jer su, po podacima Svetske banke, ispred Srbije svi osim Severne Makedonije. Rast BDP-a u Hrvatskoj bio je 6,6 odsto, Crne Gore 5,9 odsto, Mađarske 5,5 odsto, Rumunije 4,6 odsto, Bosne i Hercegovine četiri odsto, Albanije 3,5 odsto, Srbije 2,5 odsto i Severne Makedonije 2,1 odsto", rekao je Aleksić na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Aleksić je naveo da ministar finansija Siniša Mali i „vrh režima u javnosti stvaraju sliku kao da zaduživanje nije nikakav problem“.

 Sada Mali kaže da je super što je MMF prihvatio da nam da pare, a pre nekoliko godina govorio je da je super što nam MMF nije potreban, jer smo postali finansijski stabilni i nezavisni. Šta je istina, kada sarađujemo sa MMF-om ili kada nam MMF više nije potreban

„Kada slušamo Malog trebalo bi da budemo srećni što se zadužujemo. Kao da mi dajemo kredite nekome, a ne da mi uzimamo kredite. Sada Mali kaže da je super što je Međunarodni monetarni fond (MMF) prihvatio da nam da pare, a pre nekoliko godina govorio je da je super što nam MMF nije potreban, jer smo postali finansijski stabilni i nezavisni. Šta je istina, kada sarađujemo sa MMF-om ili kada nam MMF više nije potreban“, upitao je Aleksić.

Aleksić je istakao da vlast „baš briga“ odakle će krediti biti vraćeni, jer će ih vraćati naredne generacije i oni koji sada uzimaju kredite tada neće biti na vlasti.

„Dug će morati da se vrati pre ili kasnije. Srbija planom zaduživanja za 2023. godinu srlja ka dužničkom ropstvu, a svima će vrlo brzo olupati o glavu vaše priče kojima predstavljate da nije važno koliki je apsolutni iznos javnog duga nego je samo važno koliko procenata BDP-a iznosi dug. Tada će verovatno biti kasno i neće biti od pomoći što će možda neko odgovarati za to i neće biti na vlasti, jer će država i građani biti u velikom problemu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je povodom predloženog zaduživanja za kupovinu vagona upitao da li će ti vagoni saobraćati na prugama u Pirotu, Pančevu i Subotici, gde su se vozovi prevrtali.

„U Pirotu punih 10 dana niste mogli da podignete vagone iz kojih se izlio amonijak i niko nije odgovarao zato što je to odgovornost na ministrima saobraćaja i ekologije Goranu Vesiću i Ireni Vujović. Kada je, međutim, odgovorna privatna firma odgovorna, kao u Pančevu, onda odmah reagujete“, zaključio je Aleksić.

(N1)