Početna strana > Hronika > Miroslav Aleksić o suđenju zbog slučaja „Jovanjica“: Sud se ne obazire na dokaze, ceo sistem upregnut da zaštiti Andreja Vučića
Hronika

Miroslav Aleksić o suđenju zbog slučaja „Jovanjica“: Sud se ne obazire na dokaze, ceo sistem upregnut da zaštiti Andreja Vučića

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. oktobar 2020.

Suđenje po tužbi brata predsednika Srbije Andreja Vučića protiv potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića zbog navoda o slučaju „Jovanjica“ odloženo je danas na neodređeno vreme, pošto je Aleksićev advokat Borivoje Borović predložio izuzeće sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Vladimira Miletića. 

„Suđenje je odloženo do odluke predsednika Prvog osnovnog suda o našem predlogu. Izuzeće sam tražio jer sudija ciljano vodi postupak. Sudija je danas doneo rešenje kojim je okončao ovaj parnični postupak, ali mi nismo održali završne reči i tražili smo izuzeće sudije“, rekao je Borović novinarima posle suđenja.

Aleksić je rekao da je sudija odbio sve dokazne predloge odbrane, među kojima i da izvrši uvid u optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal protiv okrivljenih za proizvodnju marihuane na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“.

„U optužnici se vidi da nije obavljeno veštačenje svih telefona vlasnika ’Jovanjice’ Predraga Koluvije, tako da se ne može proveriti da li je bilo kontakta između Andreja Vučića i njega. Na osnovu čega će onda sudija Prvog osnovnog suda da utvrdi da li je Koluvija tražio zaštitu od Andreja Vučića, ako je odbio i taj dokaz i sve ostale dokaze“, upitao je Aleksić.

Andrej Vučić je tužio Aleksića zbog izjave da je Koluvija kada je hapšen pozvao brata predsednika Srbije.

Aleksić i Borović su podsetili da je Andrej Vučić na prošlom ročištu rekao da ga nijedan državni organ nije pitao o kontaktima sa Koluvijom niti su njegovi telefoni uzeti na veštačenje.

„Sud je danas potvrdio da se vodi velika borba da se spasu braća Vučić i svi koji su pružali podršku Koluviju i ’Jovanjici’ tokom najveće proizvodnje marihuane u Evropi. Čitav proces po tužbi Andreja Vučića protiv mene se zasniva na lažnoj krivičnoj prijavi gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića protiv braće Vučić i po toj krivičnoj prijavi dopisa tužiteljke Dubravke Dmitrović“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je ona u tom dopisu navela da „nekakvim veštačenjem, bez ikakvog broja i datuma kada je obavljeno“, nisu utvrđeni kontakti „Andrej Vučić“ i „Aleksandar Vučić“ u Koluvijinim telefonima.

„Sudija je danas odbio da prihvati ključni dokaz o Koluvijinim kontaktima, a to je izveštaj o prikupljanju podataka iz mobilnih teleofona i SIM kartica Službe za specijalne istražne metode MUP-a Srbije, u kojem se navodi da je Koluvijin mobilni telefon ’blekberi’ zaključan nepoznatom šifrom i ne može da se dovede u mod za očitavanje sadržaja. Taj izveštaj se navodi u optužnici protiv okrivljenih u slučaju ’Jovanjica’“, rekao je Aleksić.

„Reč je, dakle, o političkom procesu sa idejom da se oni aboliraju na osnovu lažnog izveštaja Tužilaštva za organizovani kriminal, a po tužbi Miloša Vučevića, i da se donese presuda bez uvažavanja dokaza i procesa koji se vodi pred Specijalnim sudom zbog uzgajanja marihuane na ’Jovanjici’“, naveo je Aleksić.

Aleksić je istakao da tužiteljka Dubravka Dmitrović „bez ikakvog dokaza tvrdi da Koluvija nije pozvao Andreja Vučića“, i ponovio da će protiv nje podneti krivičnu prijavu, jer je očigledno da se navodi u njenom dopisu i optužnici za „Jovanjicu“ ne podudaraju.

„Neko od državnih institucija laže i to će morati da se utvrdi. Marihuana proizvedena na ’Jovanjici’ je prodavana i našoj deci, a Koluvija je imao potpunu podršku države. Nije reč samo o posetama Aleksandra Vulina i Zorana Babića i mnogih drugih, nego je tu bilo i finansijske i logističke podrške“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je u imeniku aplikacije za mobilne telefone preko koje su komunicirali članovi Koluvijine kriminalne grupe bio i funkcioner SNS-a i član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević, koji je imao kodno ime „Štrumpf“.

„Preko te aplikacije članovi grupe su se dogovarali ko će prevoziti marihuanu i u koju količinu. Petronijević nijednom nije ispitan o ’Jovanjici’“, rekao je Aleksić, i pokazao fotografije na kojima je Petronijević sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Narodna stranka)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner