Početna strana > Hronika > Mimoza Kusari Ljilja: Rušenje srpskih kuća u Đakovici nije političko pitanje
Hronika

Mimoza Kusari Ljilja: Rušenje srpskih kuća u Đakovici nije političko pitanje

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30. oktobar 2014.

Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja rekla je da je odluku o rušenju dve srpske kuće opština donela zbog bezbednosti svojih građana, a ne zbog toga što su objekti vlasništvo Srba.

U Srpskoj ulici u Đakovici, u ponedeljak srušeno je pet kuća u vlasništvu porodice Stefić koja ne živi na Kosovu i Metohiji.

Kusari je za RTK2 kazala da vlasnici nisu obavešteni o uklanjanju objekata, već je o tome bio informisan samo Unmik.

Ona je dodala da je opština reagovala nakon što su primili žalbe građana da srpske kuće u ulici Kraljice Teute, nekada Srpske ulice, mogu da se obruše i da predstavljaju opasnost po njihovu bezbednost.

Nadležne službe su izašle na lice mesta i nakon procene stanja, doneta je odluka o njihovom uklanjanju.

Rešenje o rušenju objekata je objavljeno na sajtu opštine, kaže gradonačelnica Ljilja i ističe da o tome nisu informisali vlasnike kuća.

"Imali smo javno obaveštenje, takođe, pitali smo ministarstvo i Unmik smo informisali i pošto se niko nije javio, mi smo sada počeli sa ovom inicijativom. Kada nemamo nikakvu informaciju od vlasnika i kad objekat ugrožava javnu bezbednost, onda je opština dužna da nešto preduzme. Tako smo radili i sa objektima čiji su vlasnici Albanci", rekla je Kusari Ljilja.

Na pitanje da li će opština nadoknaditi štetu vlasnicima, ona je rekla da su "oni zapravo učinili uslugu Srbima time što će ukloniti ove objekte".

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić osudio je odluku opštine Đakovica da poruši srpske kuće i izjavio da je čin rušenja uperen protiv procesa povratka.

"Ono što se desilo u Đakovici za mene je akt uperen protiv procesa povratka. Mi ovde, trudimo se da kao institucija gradimo nešto, dok sa druge strane postoje one institucije koje ruše", rekao je Jevtić.

Đokica Stanojević, predsednik udruženja raseljenih Đakovčana rekao je da ovo nije prvi slučaj rušenja srpskih kuća u Đakovici i napomenuo da je 2004. godine porušena crkva Uspenja presvete Bogorodice.

"Pre toga srušena je crkva Uspenja presvete Bogorodice, 2004. Pa je srušena crkva u samom centru, sve crkve u Đakovici su porušene, sve kuće su uništene. Što je najgore, ko uništava naše kuće - oni koji su okupirali naše kuće, u Srpskoj ulici", rekao je Stanojević.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner