Početna strana > Hronika > Milovan Drecun: Ozbiljne i teške posledice ako bude bojkota izbora na severu KiM
Hronika

Milovan Drecun: Ozbiljne i teške posledice ako bude bojkota izbora na severu KiM

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 01. septembar 2013.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da bi posledice eventualnog bojkota lokalnih kosovskih izbora, na severu pokrajine, mogle da budu ozbiljne i teške.

Posledice bojkota tih izbora mogle bi da budu "ozbiljne i teške, možda nepovratne, prvenstveno po srpski narod na severu, a zatim i po našu državu i njeno prisustvo na severu pokrajine", ocenio je Drecun u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Rukovodstva opština, koja će delovati posle 3. novembra, biće formirana na osnovu rezultata tih izbora, "što znači da nam se uz bojkot lako može dogoditi da Albanci, Bošnjaci i predstavnici, recimo, Samostalne liberalne stranke preuzmu vlast", rekao je Drecun.

On je upozorio da bi onda oni mogli da, u nekom trenutku po nalogu iz Prištine, odluče da te opštine napuste Zajednicu srpskih opština i da je time praktično obesmisle.

"Bojim se da kod pojedinaca, koji uporno zagovaraju bojkot, ima mnogo nerazumevanja, a možda i ličnih interesa", istakao je on i naglasio da bi ti izbori trebalo da dovedu do formiranja Zajednice srpskih opština koja, smatra on, već sada predstavlja temeljni stub buduće politike Republike Srbije prema Kosovu i Metohiji.

Drecun smatra i da bi Zajednica ubuduće mogla da ima "strateški značaj i za opstanak srpskog naroda i za njegov prosperitet, za jačanje prisustva Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, ali i za sprečavanje konačnog otcepljenja Kosova, u smislu međunarodnog priznanja te samostalne tvorevine".

On je istakao da se uveliko priprema jedinstvena srpska izborna lista, koja bi imala podršku Vlade Srbije i dodao da od dogovora Beograda i Prištine zavisi da li će biti produžen rok za prijavu tih izbornih lista, koji danas formalno ističe.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner