Početna strana > Hronika > Miloš Vučević o uvođenju smrtne kazne u Srbiji: Kao pravnik, ostajem uzdržan
Hronika

Miloš Vučević o uvođenju smrtne kazne u Srbiji: Kao pravnik, ostajem uzdržan

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 07. april 2024.

 Predsednik SNS-a Miloš Vučević rekao je da će, kao diplomirani pravnik, ostati uzdržan po pitanju mogućnosti da se u Srbiji ponovo uvede smrtna kazna, o kojoj je pričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Vučić je sinoć na Informeru rekao kako će, kada se vrati iz Pariza, uputiti u pisanoj formi novoj vladi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za ubice poput onih koji su ubili devojčicu Danku Ilić u Boru, kao i u školi Ribnikar, u Duboni i Orašju.

Upitan kakav je njegov stav po tom pitanju, Vučević je uzvratio da razume gnev i ljutnju, ali da se to pitanje mora sagledati iz različitih uglova i da kao diplomirani pravnik ima uzdržan stav.

Vučević je rekao da je to izuzetno osetljivo pitanje, posebno kada je u pitanju status Srbije u međunarodnoj zajednici.

On je predočio da će, ukoliko Vučić podnese zvanično inicijativu za vraćanje smrtne kazne, dobro to razmotriti uz pomoć stručne javnosti i da će se truditi da niko ne bude oštećen ili ugrožen.

Vučević je istakao da ljudi moraju da budu svesni da ukoliko dođe do takve izmene Krivičnog zakonika, ona će sprovoditi za najteža dela koja će se desiti u budućnosti i da neće moći da se primenjuje retroaktivno.

Komentarišući skaj prepisku Radoja Zvicera u kojoj se, kako navodi, govori o atentatu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vučević je rekao da je to jasan pokazatelj da Vučić nije na istoj strani sa najvećom i najorganizovanijom kriminalnom grupom.

Prema njegovoj oceni, toj prepisci nije poklonjeno dovoljno medijske pažnje jer je objavljen samo deo prepiske.

„Mislim da u toj prepisci ima mnogo toga goreg po predsednika Srbije Aleksandra Vučića u smislu negove bezbednosti u komunikaciji najgorih i najorganizovanijih kriminalnih klanova“, rekao je Vučević.

Prema njegovom mišljenju, „jasno se vidi da kriminalne organizacije provociraju Vučića kroz sportske manifestacije i događaje i da je to jasan pokazatelj da Vučića vide kao glavnog protivnika“.

„Ta priča o Oskarima ili ne znam kojim kodnim imenima pada u vodu i pokazuje besmisao po zna koji put. Svi alati se koriste da bi se Vučić prikazao u pogrešnom svetlu“, tvrdi Vučević.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner