Početna strana > Hronika > Miloš Vučević: Nasilnik nema nikave veze sa SNS-om, gadim se političkih lešinara koji ovakav događaj stavljaju u dnevnopolitički kontekst - ja nisam ni tata, ni mama tom kriminalcu
Hronika

Miloš Vučević: Nasilnik nema nikave veze sa SNS-om, gadim se političkih lešinara koji ovakav događaj stavljaju u dnevnopolitički kontekst - ja nisam ni tata, ni mama tom kriminalcu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. septembar 2020.

Protiv Ivana Kontića, vinovnika brutalnog prebijanja u Novom Sadu, od subote se vodi istražni postupak za krivično delo ubistvo u pokušaju, a za njim je raspisana i međunarodna poternica. Za dve osobe privedene tokom jučerašnje policijske akcije u Novom Sadu određeno je 48-časovno zadržavanje; terete se za učešće u tuči, odnosno pomaganje Kontiću nakon počinjenog krivičnog dela. I dok se političari međusobno optužuju za prikrivanje zločina, odnosno prikupljanje političkih poena, reakcije javnosti se ne stišavaju.

Da li je policija istragu o slučaju brutalnog prebijanja započela 24. avgusta kada su informaciju o tome dobili od lekara Kliničkog centra Vojvodine (KCV), ili tek nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak 11. septembra? Prema informacijama koje je saopštila Policijska uprava u Novom Sadu, oni su odmah o tome obavestili Osnovno javno tužilaštvo koje im je naložilo da započnu sa prikupljanjem potrebnih informacija, a na osnovu čega su oni ispitali i oštećenog i svedoke koji su se te večeri zatekli na licu mesta.

Krivično delo najpre je bilo okvalifikovano kao nanošenje teških telesnih povreda, međutim budući da ga je tužilac prekvalifikovao u pokušaj ubistva, pa je, kako kažu u Policijskoj uprav, slučaj je prenet na Više javno tužilaštvo. U toj instituciji za N1 navode da su nakon podnete krivične prijave, naredili sprovođenje i pokretanje istrage 12. septembra. Dakle, dan nakon što se snimak pojavio na društvenim mrežama, i to za delo ubistvo u pokušaju.

Buduči da je Ivan Kontić trenutno nedostupan državnim organima, za njim je, kažu, raspisana poternica, a na osnovu rešenja Višeg suda u Novom Sadu koji mu je odredio i pritvor.

Novosađani sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 su uznemireni:

"Jako je zakasnela reakcija. Da se nije pojavio taj snimak, ko zna kakva... Tek su onda krenuli da ga traže što je besmislica neviđena."

"Kamera ima na svakom ćošku, i u Beogradu, i u Novom Sadu. To se moglo videti, tako da sigurno se za to znalo."

"Novi Sad bi trebalo da ima nekakve dežurne policajce na ovim ulicama, pogotovo u tim noćnim satima. Užasnuta sam, stavrno je strašno."

S druge strane, deo javnosti, pre svega političke iz opozicionog spektra, traži odgovornost čelnika policije, jer nisu zadovoljni reakcijom istražnih organa. Deo opozicionih političara traži i odgovornost prvog čoveka grada Miloša Vučevića, jer kažu nije logično kako je ovakav slučaj mogao da bude sakriven od javnosti čitavih 20 dana. Povezuju počinioca sa vladajućom strankom, što Vučević demantuje.

"Iskreno se gadim političkih lešinara koji ovakav događaj stavljaju u dnevnopolitički kontekst. I ako moram da kažem ja nisam ni tata, ni mama tom kriminalcu. Nisam ga ni vaspitao, nisam ga ni doveo iz Nikšića u Novi Sad, nisam ga ni zaposlio, niti sam ga kontrolisao. Samo da li ste postavili to pitanje prethodnom gradonačelniku kad se, recimo, desio 'Kontrast'? I da ne bude zabune, proverio sam čak nema nikakve veze sa SNS-om", poručuje gradonačelnik.

Tridesetogodišnji Ivan Kontić ima crnogorsko državljanstvo, po struci je pravnik, a kako su nam potvrdili u Advokatskoj komori Vojvodine, proteklih deset meseci radio je kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji u Novom Sadu. Navode da je u toku postupak brisanja njegovog imena iz registra pripravnika, ali izostalo je objašnjenje da li to ima veze sa slučajem nasilja za koji se Kontić sumnjiči.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner