Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Uskoro će u RS biti predložen zakon o NVO identičan američkom. U SAD strane NVO ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima
Hronika

Milorad Dodik: Uskoro će u RS biti predložen zakon o NVO identičan američkom. U SAD strane NVO ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. mart 2023.

 BANjALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je najavio da će uskoro biti predložen zakon o delovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu i izrazio spremnost da sa urednicima i novinarima razgovara o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske.

"SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD", rekao je Dodik i istakao da će biti preuzeta terminologija, a umesto SAD pisaće Republika Srpska.

Naglasio je da taj zakon podrazumeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog delovanja. Istakao je da Fondacija Soroš ima nameru da sedište za Balkan, koje je bilo u Tirani, prenese u Sarajevo.

"To je očigledna namera da se deluje po principu na koji su naučili da destabilizuju društvo. Naravno da ćemo da se zaštitimo od toga. Soroš je ovde neprihvatljiv, to nije dobronamerna organizacija, već rušilačka koja želi da provede svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svetu", naveo je Dodik.

Predsednik Srpske smatra da nisu adekvatne kritike koje se mogu čuti u vezi sa izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno da postoje pojedinci koji žele da za sebe kupe novinarsku zajednicu da bi je navodno zaštitili.

Upitao je gde su bili ti slobodni novinari kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

"Gde je slobodno novinarstvo da piše o tome? Kako je moguće da se tim zakonom kaže da ne smeš nešto da radiš? Zašto se ne bune? Zašto ne pišete da ne može on da nameće? Imaju različite aršine prema strancima i onome što mi želimo da učinimo", kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Naveo je da treba obezbediti da medijska zajednica slobodno radi svoj posao, ali i kažnjavanje onih koji tendenciozno pokušavaju drugom da nanesu zlo, te da je spreman da sa urednicima i novinarima detaljno razgovara o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner