Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Zamoliću Vučića da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova
Hronika

Milorad Dodik: Zamoliću Vučića da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. januar 2018.

 Beograd -- Lider RS Milorad Dodik naveo je da je sarađivao sa svim predsednicima Srbije i da Srbija i Srpska sad imaju najbolju saradnju zahvaljujući Aleksandru Vučiću.

"Ne mogu i neću, a da to ne istaknem, šta god ko misli - Vučić je taj koji je pokrenuo prvi put pitanje, na naše zahteve, vezano za obeležavanje važnih istorijskih događaja za srpski narod i u Srpskoj i u Srbiji. To nije bilo pre Vučića, mi ne možemo sprovesti nijednu inicijativu, a da to Srbija neće", rekao je Dodik.

On je gostujući na televiziji Hepi rekao da je Vučić "to hteo i to uradio, pokrenuo inicijativu oko Deklaracije (o opstanku Srba)".

Dodik ističe da su zajedno počeli da rade na tome i da još nije bila Deklaracija ni napisana, a da je deo Beograda, "kvazijavnosti, druge, treće ili pete Srbije" napao nešto što nije bilo ni napisano.

"Umesto da se svi okupe oko toga, bilo vlast ili opozicija, to je tako”, rekao je Dodik.

On je rekao da o brizi za RS svedoči veliki broj projektata.

“Srbija je dala pet miliona evra da otvorimo neke škole, domove kutlure i kako da ne budem zahvalan. To je briga koja se pokazuje za Republiku Srbiju".

Ističe da zato neće nikada da pristane da zbog neke javnosti koja u Beogradu kritikuje Vučića iz svojih razloga ne kaže da je zahvalan Vladi Srbije i predsedniku Vučiću za sve to.

"Onda mene svrstavaju vamo ili tamo. RS će sarađivati Srbijom, a Srbija je ono što je izabrao narod u Srbiji. Svaki predsednik RS, prirodno je, da treba da sarađuje sa predsednikom Srbije. Sarađivao sam sa Slobodanom Miloševićem i do danas sa svima i ovo je najbolji period naše saradnje", zaključio je Dodik.

BEOGRAD - Ambasadori SAD u Sarajevu obećali su Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku, njenu policiju i nametnuti samo jednog predsednika, što Srpska nikada neće dozvoliti, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je istakao i da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova.

"Nisam sa njim (Vučićem) o tome razgovarao, ali ću ga zamoliti da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova", rekao je Dodik, gostujući u "Ćirilici" na televiziji Hepi.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH, predsednik Srpske je podsetio da Srbima katastarski pripada veći deo teritorije BiH, tako da je projekat unitarne BiH nemoguć i po tom osnovu bez obzira na nastojanja pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da ostvare svoj plan nestanka Republike Srpske napravljen i pre nego što je potpisan Dejtonski sporazum.

Dodik je naglasio da Republiku Srpsku brani Dejtonski sporazum i Ustav i prema Članu tri istakao je, BiH je "sastavljena" od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pojasnio je da BiH ne "čine" dva entiteta, već da je ona „sastavljena od dva entiteta", što je suštinska razlika i argument postojanja Republike Srpske.

Istakao je da zbog toga neće biti "Dejtona 2" i da će, ukoliko to neko nametne, u tom slučaju Srpska insistirati na samostalnosti, a Hrvati na stvaranju trećeg entiteta.

Komentarišući najavu dolaska Brajana Hojta Jija na mesto američkog ambasadora u BiH, Dodik je ocenio da ne očekuje promenu američke politike i da smatra da će i on nastaviti da govori o "unitarnoj Bosni", a sve one koji se tome protive, bez obzira na argumente, proglašavaće za nepodobne.

"U BiH imate one koji, čim se pojave neki stranac, smatraju da je to gotovo. Strancima treba Srbin koji ćuti a ja smatram da je najveći interes Republike Srpske suprotstaviti se unitarizaciji BiH", rekao je predsednik Srpske.

Naglasio je i da međunarodni faktor, s jedne strane, nameće princip da BiH prema Evropskoj uniji govori jednim glasom a kroz praksu u prethodnim godinama je, kroz nametanje zakona, činio visoki predstavnik ne poštujući mogućnost unutrašnjeg konsenzusa u BiH .

Govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o potrebi donošenja "Deklaracije o opstanku srpskog naroda", Dodik je rekao da za razliku od Islamske deklaracije, koja je usvojena kao programska platforma SDA, Sarajevo kroz "Deklaraciju o očuvanju srpskog naroda" želi da osudi civilizacijske domete jednog naroda, njegov jezik, kulturu, veru...

Govoreći o razlozima zbog kojih Republika Srpska nema specijalne paralelne veze i sa Crnom Gorom kao što ima sa Srbijom, Dodik je potvrdio da je to nudio Đukanoviću, ali je on to odbio rečima da bi to uradio da se radi o Republici Crnogorskoj a ne Srpskoj.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner