Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: SAD i USAID finansiranjem projekata raznih nevladinih organizacija - podrivaju Republiku Srpsku
Hronika

Milorad Dodik: SAD i USAID finansiranjem projekata raznih nevladinih organizacija - podrivaju Republiku Srpsku

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. avgust 2018.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD i USAID podrivaju RS finansiranjem projekata raznih nevladinih organizacija da pišu negativno o Republici Srpskoj, rekao je Milorad Dodik i u prilog tome istakao da postoje evidencije svih koji su za to primili novac od Amerike.

Reč je o projektu vrednom osam miliona dolara, rekao je Milorad Dodik i dodao da se tu "radi o mešanju u unutrašnje stvari države BH".

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da ne osporava pravo nikome u RS da piše, ali da je, kako je rekao, sporazum o davanju tog novca pod paskom borbe protiv kriminala i korupcije usvojen na sednici Saveta ministara bez saglasnosti entiteta i nadležnih organa.

Prema njegovim rečima, većina tog novca treba da ide na suzbijanje ruskog uticaja u BiH, negirajući da tu postoje osnove i da javnost treba da ima uvid ko finansira organizacije koje deluju u BiH.

Predsednik Srpske je ocenio da je situacija u RS stabilna, da postoje političke slobode da svako izrazi svoje mišljenje, a da je ekonomska situacija sve bolja.

On je rekao da su se ova sredstva i informacije "odjednom pojavila", te da organi RS nisu bili informisani.

"Naša istraga odnosiće se na to kome se dodeljuju i kako se troše", poručio je i podsetio da je on na tako nešto već upozoravao.

Rekao je i da je poznato ko je uzeo novac od Ambasade SAD, da su te uplate evidentirane i da će institucije RS nastaviti da te korisnike kontrolišu.

"Institucije spremne da raspišu nagradu za informacije"

Predsednik RS je rekao da su republičke institucije spremne da raspišu novčanu nagradu za informacije o stradanju mladića Davida Dragičevića, ukoliko bi to pomoglo da taj slučaj bude rešen.

Dodik je rekao da nije donesena odluka o tome, ali da se o njoj razmišlja.

Na pitanje novinara ko je ubio Davida Dragičevića, predsednik Srpske je rekao da je to pitanje za tužilaštvo, a ne instituciju predsednika, vladu, pa ni policiju, iako je uključena u ovaj predmet.

"Vidimo da mnogi žele da to povežu na taj način. Republika Srpska je učinila sve u skladu sa svojim kapacitetima, održana je sednica Narodne skupštine", rekao je Dodik.

Podsetio da se i lično sastao sa porodicom Dragičević u nameri da pomogne u rešavanju ovog slučaja.

Na pitanje da li njegovo obraćanje ima veze sa juče objavljenom bazom podataka Centra za istraživačko novinarstvo o imovini političara, Dodik je rekao da imaju pravo da se raspituju o njegovoj imovini s obzirom na funkciju koju obavlja.

Naveo je da je pre ove funkcije bio bogatiji nego što je danas, što je lako proveriti u njegovom imovinskom kartonu.

"Nikakva javna sredstava za vreme premijerskog i predsedničkog mandata nisu korišćena za bilo kakve porodične ili lične aktivnosti", kazao je Dodik.

(Tanjug)