Početna strana > Hronika > Milorad Dodik sa Andrijom Mandićem u Podgorici, protest ispred zgrade parlamenta. Predsednik RS demonstrante pozdravio sa tri prsta
Hronika

Milorad Dodik sa Andrijom Mandićem u Podgorici, protest ispred zgrade parlamenta. Predsednik RS demonstrante pozdravio sa tri prsta

PDF Štampa El. pošta
utorak, 27. februar 2024.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarali su u crnogorskom parlamentu. Prilikom ulaska u Skupštinu Dodik je pozdravio okupljenu grupu građana koja je protestovala zbog njegovog dolaska. Dodik je rekao da uvažava demokratske izbore u Crnoj Gori i izabrane funkcionere i da ne beži od toga da se sastane sa predsednikom i premijerom Crne Gore.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da su imali važne razgovore i da je preneo poruke mira i zajedništva.

"Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je ono što podržava cio razuman svijet. Crna Gora poštuje BiH kao državu. Mir je u ravnopravnosti i dogovoru, tako da sam danas prenio poruke mira i zajedništva", istakao je Mandić.

Kaže da je spreman da razgovara sa svim političarima iz regiona i da Crna Gora kao ozbiljna država gradi odlične odnose sa svim svojim susedima.

Dodik je istakao da podržava evropske reforme koje Crna Gora sprovodi, i naglasio da Republika Srpska nije remetilački faktor.

"Mi dijelimo određene vrijednosti sa politikom Crne Gore. Svakoj degradaciji Ustava BiH mi se protivimo", istakao je Dodik.

Kaže da je došao da podrži Mandića i njegovu političku strukturu.

"Kao što mi potpuno podržavamo crnogorsku zajednicu u RS, tako očekujemo da i srpska nacionalna zajednica u Crnoj Godi bude adekvatno zastupljena. Smatramo da je to legalno, legitimno i da nije usmjereno protiv Ustava Crne Gore", naveo je Dodik.

Dodik je dodao da Republika Srpska kroz Dejton ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom.

"Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta, obrazovanja, kulture, nauke", pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da će u Trebinju biti održan sastanak onih koji odlučuju o pitanju Bilećkog jezera, ali i istakao da kada je reč o projektu "Buk Bijela" da je projekat redukovan i da taj manji ne potapa vode u Crnoj Gori. Najavio je da će sledeće sedmice potpisati ugovor o rekonstrukciji puta Foča - Sćepan Polje.

O tome šta podrazumeva Srpski svijet

Dodik je istakao da je "Srpski svijet" fenomenalna ideja, i da ne treba da ima niko ništa protiv.

"Srpski svijet podrazumijeva da ljudi koji pripadaju srpskom narodu mogu da promovišu svoja ustavna prava u toj zemlji, da mogu da se politički okupljaju, da vjeruju našoj SPC, da poštuju svoju krsnu slavu (...) i to ne bi trebalo da vrijeđa bilo koga. Zato pozovam one koji pripadaju srpskom narodu da se fokusiraju na elemente svog nacionalnog identiteta. Mi time ne ugrožavamo niti vrijeđamo ni Eskime ni Crnogorce niti bilo koga", istakao je Dodik.

Dodik: Nisam hteo nikoga da isprovociram

Odgovarajući na pitanja novinara, Mandić je rekao da nije bila namera da se ova poseta poklopi sa godišnjicom zločina u Štrpcima.

"Zločin u Štrpcima je jedan od najgadnijih zločina koji su se desili, i mi osuđujemo svaki zločin. Mi danas ovdje govorimo o budućnosti a ne o prošlosti", istakao je Mandić.

Dodik je rekao da nije imao nameru da bilo koga isprovocira svojim dolaskom.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner