Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: RS neće dati saglasnost da BIH prizna Kosovo
Hronika

Milorad Dodik: RS neće dati saglasnost da BIH prizna Kosovo

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. jun 2010.

BANjA LUKA – Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik preneo je predstavniku generalnog sekretara UN u Baogradu Endrjuu Gilmuru da RS neće dati saglasnost da zajednički organi BiH priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Dodik je Gilmuru, na sastanku održanom u Banja Luci, rekao da RS u potpunosti podržava teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim pravom, saopšteno je iz vladinog Biroa za odnose s javnošću. U saopštenju se kaže da je Gilmur izrazio interesovanje za političku situaciju u RS i BiH, kao i odnose prema pitanju Kosova i Metohije. Dodik je predstavniku generalnog sekretara UN u Beogradu preneo da je RS politički i ekonomski veoma stabilna, privržena Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i opredeljena za evropske integracije. Ukazao je i na činjenicu da je BiH nestalna članica Saveta bezbednosti UN, da ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da je na putu integracije u NATO.

Dodik je Gilmuru preneo da glavnu prepreku za članstvo BiH u EU predstavlja postojanje "protektorata Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika (OHR)".

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner