Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju ispravnost politike RS, vreme je da se objektivno utvrdi šta se desilo u Srebrenici
Hronika

Milorad Dodik: Dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju ispravnost politike RS, vreme je da se objektivno utvrdi šta se desilo u Srebrenici

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. januar 2020.

 Banjaluka -- Milorad Dodik je izjavio da dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ispravnost politike Republike Srpske.

Dodik smatra da dokumenti pokazuju ispravnost politike RS da se konačno utvrdi prava istina o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Sve vreme to pričamo. Alija Izetbegović je tada od Bila Klintona tražio da se bombarduju srpski položaji. Predsednik SAD mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno najmanje 5.000 žrtava", rekao je Dodik za Radio treleviziju RS (RTRS)

On je naveo da je istina da se "u Srebrenici desio zločin, ali ne samo nad Bošnjacima, već i Srbima".

"Mislim da je konačno došlo vreme, zbog same istine, koja mora biti objektivizirana, da konačno mirne glave utvrdimo šta se desilo u leto 1995. godine", kazao je Dodik.

Napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bh. strane, a Pale (tadašnji vrh RS) nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

Podržavam zahteve SPC u Crnoj Gori, Zakon o slobodi veroispovesti neprihvatljiv

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je zahteve Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, a donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ocenio je kao nepotreban korak crnogorske vlasti i neprihvatljivo uzurpiranja prava crkve.

„Podržavam zahteve koje ima SPC u Crnoj Gori. Nastavićemo kroz podršku da se borimo i za realizaciju tih zahteva. Apsolutno mislim da je to bio nepotreban korak crnogorskih vlasti, bez obzira šta oni o tome mislili“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka sa episkopom banjalučkim Jefremom.

On je kazao da je vladiku Jefrema upoznao sa svojim stavom, dodavši da je „neprihvatljivo da se na bilo koji način uzurpiraju stečena prava koja SPC ima bilo gde“.

Dodik je ocenio da se „zajedno mora stati protiv takvog skrnavljenja prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori“, ističući da je najvažnije da to bude mirno razrešeno.

On je rekao i da su u toku neophodni pripremni radovi za početak izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, pokušava se obezbediti sve da bi izgradnja bila efikasna, te da je na današnjem sastanku sa episkopom Jefremom razgovarao o načinu na koji se sve to radi.

„Vlasti Republike Srpske odobrile su značajan novac u tom pogledu i dobićemo još“, kazao je Dodik.

On je dodao da će to biti jedan od najlepših verskih objekata u Banjaluci.

Videti još: Zvanični dokument britanske vlade od 11. jula 1995.: Napad snaga bosanskih Srba na Srebrenicu isprovociran od bošnjačke strane, Pale nisu imale plan da se osvoji enklava

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner