Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Bilo kakva promena Dejtonskog sporazuma bez RS značila bi smrtnu presudu za BiH; Vučić: Uskoro ratifikujemo aranžman sa Turskom u vezi autoputa Beograd-Sarajevo
Hronika

Milorad Dodik: Bilo kakva promena Dejtonskog sporazuma bez RS značila bi smrtnu presudu za BiH; Vučić: Uskoro ratifikujemo aranžman sa Turskom u vezi autoputa Beograd-Sarajevo

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. januar 2020.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, posle razgovora s članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, da je nasušna potreba srpskog naroda gde god da živi očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Imali smo dobre razgovore, bilo je više tema na stolu, ključni zaključak je da je nasušna potreba srpskog naroda, ma gde da živi, očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu. Naš posao je da učinimo sve što je u našoj moći da to očuvamo. Razgovarali smo saradnji Srbije i BiH i o provođenju u delo naših zajedničkih planova. Uskoro ratifikujemo kreditni aranžman koji imamo sa Turskom oko izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i u potpunosti krećemo u obavljanje radova na deonici Kuzmin-Rača. Srbija gradi most prema Republici Srpskoj i BiH, mi smo spremni da vidimo kako da pomognemo dalje našim partnerima iz Republike Srpske i BiH u izgradnji auto-puta prema Bjeljini. Razgovarali smo o onome što smo obećali građanima opštine Drvar i 29. januara biću gost predsednika Dodika u Drvaru. Kompanija Jumko otvara svoj pogon tekstilne industrije i Komercijalna banka svoju podružnicu i veoma sam im zahvalan na tome."- Predsednik Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 "Što se pozicije Srbije tiče, mi ćemo prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu sa kojom se saglase tri naroda u BiH i mi ćemo slediti ono što srpski narod ima da kaže po tom pitanju", rekao je Vučić u Beogradu.

Niko ne može nekome da nametne nikakve nove planove, ili neko sa strane, bez dogovora sve tri strane, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da je sa Dodikom razgovarao o saradnji Srbije i BIH i sprovođenju u delo zajedničkih planova.

"Uskoro ratifkujemo aranžman sa Turskom u vezi sa auto-putem Beograd-Sarajevo, u toku je izradnja mosta, a krećemo u rad na deonici Kuzmin-Rača", rekao je Vučić koji je najavio posetu Drvaru 29. januara.

Vučić je izrazio nadu i da će biti postignut dogovor između Crne Gore i SPC.

"Podržali smo zalaganje SPC za očuvanje naših svetinja u Crnoj Gori i verujem da će takva vrsta dogovora biti postignuta", rekao je.

Predsednik Srbije rekao je da poštuje izbor Republike Hrvatske za ambasadora u Srbiji i najavio da će vrlo brzo dati agreman Hidajetu Biščeviću i dočekati ga u Beogradu.

"To je njihov izbor, a kao što oni znaju sve o nama, znamo i mi sve o njima, ali treba da gradimo bolje odnose u budućnosti, rekao je Vučić.

"RS sigurno neće ostati u BiH izvan postojećeg političkog okvira"

Milorad Dodik je ocenio da bi "ma kakvi razgovori o promenama Dejtonskog sporazuma, bez RS, značili smrtnu presudu za BIH" i da RS nema razloga da ostaje u takvoj zajedničkoj državi.

Dodik je rekao da RS poštuje "ostatke ostataka Dejtona, koji za njih u političkom vokabularu važi za celovit sporazum".

Poručio je da RS sigurno neće ostati u BiH izvan postojećeg političkog okvira i ustava.

"Treba da bude jasno svakome da je bez dejtonske Republike Srpske nemoguće vršiti bilo kakve korekcije Dejtonskog sporazuma. Nemamo nameru da razgovaramo ni o čemu drugom osim o vraćanju na izvorni tekst Dejtonskog sporazuma. To bi moglo da spasi BiH na neko vreme, a svako drugo kretanje znači da mi više nismo u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da su "naivni oni koji misle da bi neki Dejtonski sporazum 2 doneo rešenja koja bi Bošnjacima omogućila da sprovedu svoje koncepcije" jer je promenjena "i međunarodna i regionalna konfiguracija" odnosa.

"Međunarodna konferencija o statusu BiH nama bi danas više odgovarala nego 1995. godine. Mislim da se zaigravaju kada pričaju o tome jer je promenjena konfiguracija. To što oni ni 1995. nisu dobili šta su hteli je druga priča, a ja mislim da su dobili previše", naveo je Dodik.

On je dodao da je opredeljenje Srba u BiH da se "održe u okviru kolektiviteta, odnosno srpskog naroda danas čvršće nego što je bilo 1991. godine" i da imaju želju da se očuvaju kolektivna i nacionalna prava srpskog naroda.

Dodik je rekao i da Srbi u BiH "samo žele svoja prava" iz Ustava BiH.

"Mi samo hoćemo naša prava, naša prava su zapisana u Ustavu BiH. Mi hoćemo da poštujemo taj Ustav, a ne dekadentnu volju visokih predstavnika i raznih imbecila koji su nam upravljali društvom poslednjih 20 godina", kazao je Dodik.

(Fonet)