Početna strana > Hronika > Milojko Spajić: Ispunjeni uslovi opozicije, popis može da počne. Opozicija traži odlaganje početka popisa za nekoliko dana
Hronika

Milojko Spajić: Ispunjeni uslovi opozicije, popis može da počne. Opozicija traži odlaganje početka popisa za nekoliko dana

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. novembar 2023.

"Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju", saopštio je premijer Milojko Spajić.

On je u saopštenju za javnost pobrojao što je sve navedeno Sporazumom:

Proširene su popisne komisije i više od onoga što je traženo.

Ponovljen je Javni poziv za instruktore i popisivače, proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu.

Zakonski je regulisano pitanje provjere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom.

Takođe je Zakonom definisano formiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za provjeru podataka i njeni poslovi.

Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primjenu Sporazuma.

Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa.

"Dakle uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi su na mnogo višem nivou nego 2003. ili 2011. Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobjednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu", naveo je Spajić, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje da je ovim Vlada pokazala "i da je ovakav model inkluzivne i konstruktivne saradnje sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rješavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju".

"Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune", zakjlučio je Spajić.

TV Vijesti: Opozicija traži odgađanje popisa za nekoliko dana

Dva dana uoči popisa, Vlada i opozicija opet različito gledaju na mogućnost da popis krene u četvrtak.

Nakon novog sastanka u vladi, premijer Milojko Spjaič tvrdi da su svi uslovi opozicije ispunjeni i da nema nikakvih prepreka.

Prema informacijama TV Vijesti, opozicija traži odgađanje popisa za nekoliko dana, jer kako tvrde nijesu ispunjeni svi njihovi uslovi - dovoljan broj popisivača i tehnička dokumentacija za softver.

U Upravi za statistiku - Monstat, međutim, tvrde da su se za to stekli uslovi, izmjenama Zakona o popisu, a nedostatak popisivača se može nadomjestiti time što je predviđeno da se popis produži za 15 dana

"Ako se broj popisivača smanji na dvije hiljade, potrebno nam je duplo duže vrijeme da bismo popis sproveli, znači i da ako ostanemo sa dvije hiljade popisivača, mi posao završavamo sa produženjem od 15 dana, koje je već najavljeno", rekla je Snežana Remiković iz Uprave za statistiku.

I dok metodolog Vuk Čađenović kaže da decembar nije dobar mjesec za održavanje popisa, u Monstatu ističu da je odgađanje još gore.

"Produženje toka za 15 dana u decembru mjesecu značilo bi da ćemo popis, u najboljem slučaju, da sprovodimo do 30 decembra, dakle do dočeka Nove godine, kada su migracije pojačane", rekao je Čađenović.

Remiković se složila da rizik decembra mjeseca postoji.

"Ali ovdje mogu da kažem - bira se neko manje zlo. Mi smo već u velikom zaostatku u odnosu na druge zemlje i uveliko gubimo međunarodnu uporedivost".

Remiković je u Bojama jutra na televiziji Vijesti govorila i o određenim nedoumicama građana uoči popisa.

"Obično pitaju - ja sam prijavljen i imam adresu sa prebivalištem u registru MUP-a u Budvi a živim u Podgorici, moram li ja ići u Budvu da se popišem? Ne, ne morate ići u Budvu. Popis upravo u tome jeste različit od registara koji postoji. Mi popisujemo lica tamo gdje zaista i žive".

A popisivači su, kaže spremni, da na teren krenu u četvrtak u osam sati.

"Popisivači su pozvani da prvoga dana popišu samo jedno, do dva domaćinstva. Nakon toga ide kontrola rada. Ta kontrola je i najvažnija suštinski iz razloga što ako popisivač griješi bolje je odmah na početku naći tu grešku da je ne bi napravio kod 20 domaćinstava. Nakon te prve kontrole opet popisivači se pozivaju da popišu samo tri do pet domaćinstva i ponovo ide kontrola. Ustvari pravo popisivanje, onako masovno kreće nekog trećeg dana", objasnila je Remiković.

U međuvremenu, Skupština je formirala odbor za praćenje primjene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, a predsjendik države roglasio je juče izglasane izmjene Zakona o popisu.

(Vijesti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner