Početna strana > Hronika > Milo Đukanović: SPC ne uvažava realnost, Crnogorska pravoslavna crkva je bila ustavna kategorija 1905.
Hronika

Milo Đukanović: SPC ne uvažava realnost, Crnogorska pravoslavna crkva je bila ustavna kategorija 1905.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. septembar 2015.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da postoje određene strukture koje nikako da razumiju novu realnost u državi, kao što je slučaj sa Srpskom pravoslavnom crkvom(SPC).

Savršeno mogu razumjeti da je SPC imala svoj stav o političkim pitanjima i da ih ima i danas, ali ne razumijem kada se to agresivno nameće i zloupotrebljava, a pogotovo kada se time manipuliše u vršenju vjerske službe”, kazao je Đukanović na tribini u Nikšiću na kojoj je govorio o susretu NATO integracijama.

On je rekao da vjeruje da bi vjersku službu trebalo obavljati onako kako je to kanonski predviđeno, a da svaki građanin, uključujući i onoga koji nosi mantiju ima pravo na politički stav.

“No, vrlo često imamo manipulaciju i kako sam shvatio dobar dio SPC ima nepovjerenje prema nezavisnosti Crne Gore. Ne razumijem kako jedan dio njih i dalje shvata da je to pitanje ad akta. Crna Gora je nezavisna i to je nepromjenljivo Država ne želi da se miješa u vjerska pitanja, ali način na koji to pojedini ljudi iz vrha SPC tumače je nešto na što ne možemo pristati”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, država bi po njima morala ostati na distanci i da ne čini što je praksa svakog demokratskog društa, da se bavi uređenjem odnosa sa crkvom.

"Tu slobodu vjerosipovijesti i odvojenost crkve i drzave SPC tumači tako da država nema nikakva prava u odnosu na crkvu, a da crkva ima sva prava da uređuje državna pitanja”, rekao je Đukanović.

On je istakao da ne može biti prihvatljivo tumačenje da je SPC jedini mogući izbor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, jer to “prema našem doživljaju nije sloboda vjeroispovijesti”.

"Imate samo jedan izbor da idete samo u ovu crkvu. To je kao i u politici da vam neko kaže možete imati svoje opredjeljenje, ali morate biti član Saveza komunista. Država i crkva treba da ostanu odvojeni, ali da država mora stvoriti uslove da svaki vjernik može biti u crkvi shodno opredjeljenju”, rekao je Đukanović.

On je ukazao da je Crnogorska pravoslavna crkva “bila ustavna kategorija 1905” i istakao da sada savremena Crna Gora” ne misli da treba da osniva crkve i utvrđuje da li imaju kanonsko pravo, ali da nijesu u pravu čelnici SPC kada u odbrani svog monopiola pokuašavju krivicu da prebace na državu”.

"Samo želimo da poštujemo načelo slobode vjerosipovijesti i sprečavamo pokušaje da neko sam u ime države uređeuje odnose u društvu. Zakon po kome je sve ovo danas uređeno je zakon iz 1975.godine, pa hoće li neko reći da nije vrijeme za novi, a ja mislim da smo odavno odocnili...

Nijesmo krenuli prečicom, već smo ponudili javne rasprave, ali njih obično izbjegavaju oni koji nemaju argument”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je vrlo indikativno ko pokušava da onemogući javne rasprave, ali da će država, bez obzira na opstrukcije dozvoliti onima koji su bili onemogućeni da kažu šta misle, da nam predlože i sve će biti u skladu sa evropskom praksom.

“I nijedan zakon se više ne donosi, a da se prethodno ne dobije mišljenje iz Savjeta Evrope, jer želimo harmonizaciju sa najvisim evropskim standardima”, rekao je Đukanović.

Govoreći o vlasništvu nad crkvenom imovinom, on je kazao da nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti tretira pitanje vlasništva i “otuda nervoza, jer žele da se to pitanje zatvori”.

"Sve što je vaše morate imati za ta dokumenta i niko vam neće oduzimati. Mi ne želimo da otimamo hramove bilo kome. Hramovi su vrlo često podizani dobrovoljnim prihodima mještana i ne može im ih niko otimati, već oni njima pripadaju, a pogotovo ova vlast koja je vratila imovinu, deviznu štednju neće nikome ništa oduzimati”, rekao je Đukanović.

(Analitika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner