Početna strana > Hronika > Milka Tadić Mijović: Milo Đukanović i Andrija Mandić su Vučićevi favoriti na izborima u Crnoj Gori
Hronika

Milka Tadić Mijović: Milo Đukanović i Andrija Mandić su Vučićevi favoriti na izborima u Crnoj Gori

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. mart 2023.

 Novi predsednik Crne Gore sasvim izvesno će biti izabran u drugom izbornom krugu, kaže za N1 predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović. Istraživanja javnog mnjenja, prema njenim rečima, pokazuju da kandidat "Evrope sad!" Jakov Milatović ima velike šanse da pobedi aktuelnog predsednika i lidera DPS-a Mila Đukanovića, ukoliko se nađe u drugom krugu. Ocenila je i da se Srbija i ovoga puta umešala u izborni proces u Crnoj Gori, te da su favoriti srpskog predsednika Aleksandra Vučića Milo Đukanović i Andrija Mandić.

Tadić Mijović podseća da je predsednik Crne Gore u drugom krugu poslednji puz izabran 1997. godine, kada su rivali bili Milo Đukanović i Momir Bulatović. Od tada su, kako ističe, kandidati vladajućeg DPS-a uvek pobeđivali u prvom krugu.

Za predsedničku fotelju će se na izborima 19. marta boriti sedmoro kandidata, od kojih četvorica, prema rečima sagovornice N1, imaju neke šanse da ugroze Đukanovića. To su Jakov Milatović iz pokreta „Evropa sad!“, Andrija Mandić iz Demokratskog fronta, Aleksa Bečić iz Demokrata Crne Gore i Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.

„Najviše šanse ima kandidat centra gdin Milatović. Međutim, njegovo biračko telo i biračko telo gdina Bečića se poklapaju, i veliko pitanje je da li će biti drugi ili će ga preteći gdin Mandić iz DF-a. Prema svim sondažama koje sam gledala Milo Đukanović ima oko 30 i nešto posto, nakon toga imamo gdina Milatovića i gdina Mandića. Sve sondaže govore da ako u drugi krug uđu Milatović i Đukanović, da Đukanović nema šanse, ali ako se budu natjecali Mandić i Đukanović, onda Đukanović ima velike šanse da dobije“, objašnjava ona.

Zanimljivo je, međutim, da Milatović nije bio prvi izbor pokreta „Evropa sad!“ već Milojko Spajić, ali je njegova kandidatura odbijena što, prema rečima Tadić Mijović, pokazuje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić duboko umešao u ove izbore.

Naime, kako je objasnila, prvi put se desilo da Izborna komisija od Beograda zatraži podatke da li neko od potencijalnih kandidata ima biračko pravo u Srbiji i da dobije odgovor.

„I ranije su postavljali isto pitanje, i nikad nismo dobili odgovor, ovaj odgovor je stigao brzometno i samim tim je Spajić ispao iz trke“, podseća ona, ukazujući međutim da je i Spajić izgubio kredibilitet, jer je lagao, ali da je veću štetu naneo sebi nego svom pokretu.

„Vučić očito ima svoje favorite, ja mislim da su to Đukanović i Mandić. Đukanović je dugogodišnji Vučićev partner i čini mi se da je Vučić dosta učio od Đukanovića kako se vlada, a Mandić je dugogodišnji saveznik gdina Vučića“, zaključila je Milka Tadić Mijović.

(N1)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner