Početna strana > Hronika > Milica Đurđević Stamenkovski: Policija zaustavila više od 80 autobusa sa građanima koji su krenuli na skup u Beograd i uputila ih na „vanredni tehnički pregled“. Zoran Čvorović: Policija pokušava da spreči našu odbranu Ustava i države
Hronika

Milica Đurđević Stamenkovski: Policija zaustavila više od 80 autobusa sa građanima koji su krenuli na skup u Beograd i uputila ih na „vanredni tehnički pregled“. Zoran Čvorović: Policija pokušava da spreči našu odbranu Ustava i države

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

Stranke desnice Zavetnici, Dveri, Novi DSS i POKS organizuju večeras skup ispred Hrama Svetog Save, a Milica Đurđević Stamenkovski navodi da je više od 80 autobusa, koji su sa aktivistima i članovima tih partija planirali da dođu u Beograd, sprečeno u tome.

„Vršili su juče pritisak na prevoznike da otkažu vožnje, a samo iz Novog Sada sinoć su nam otkazala četiri prevoznika. One koji nisu otkazali policija je zaustavila na naplatnim rampama i upućeni su na vanredni tehnički pregled“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je navela da je policija iz saobraćaja isključivo isključila vozila u kojima su članovi i aktivisti Zavetnika, Dveri, Novog DSS i POKS-a.

„Preko 80 autobusa iz cele Srbije je onemogućeno da dođe u Beograd. Sa juga Srbije potpuno, Vojvodina kompletna, sada samo čuli da su zaustavili autobuse iz Kragujevca, zaustavljeni su i Užičani, javljaju i da su zaustavljeni iz Jagodine…“, kaže Stamenkovski.

Za večeras u 18 sati zakazan je skup ispred Hrama Svetog Save pod nazivom „Srbija pamti, brani i ne da“. Kako su naveli, to je „nadstranačko patriotsko ujedinjenje“ svih koji su protiv sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kako je najavljeno, nakon okupljanja učesnika, povorka će krenuti ka zgradi Predsedništva.

Vozaču autobusa oduzeta dokumenta, Čačani krenuli kolima na protest u Beograd

Vozaču autobusa, koji je trebalo da odveze predstavnike opozicije iz Čačka na skup stranaka desnice u Beograd, oduzeta su dokumenta, kaže za Nova. rs Aleksandar Vukadinović iz Dveri. Prema njegovim rečima, neki aktivisti koji nemaju sopstvena vozila su odustali od puta, dok su se ostali kolima uputili ka Hramu Svetog Save gde će u 18 sati biti održan skup posvećen Kosovu i Metohiji.

„Vozaču autobusa su uzeli i saobraćajnu dozvolu. Angažovali smo privatnog prevoznika iz Kraljeva, jer iz Čačka niko ne sme“, kaže Vukadinović.

Navodi da se ljudi polako razilaze, ali najavljuje da će blokirati celu Srbiju.

„Sva sreća bio je sa nama profesor Pravnog fakulteta, koji je postrojio policajce i uzeo im brojeve znački. Ovo je ometanje prava na slobodu okupljanja i političkog delovanja. Ovo je progon od strane države“, navodi on.

Kako ističe, delovanje vlasti može da izazove kontraefekat.

„Videćemo na šta će ovo izaći“, zaključuje Vukadinović.

Građani blokirali Ibarsku magistralu zbog sprečavanja njihovog odlaska na protest u Beograd

Građani blokirali su Ibarsku magistralu, a nakon što je policija autobus sa kojim su krenuli u Beograd prvo zaustavila, a onda poslala na vanredni tehnički pregled.

„Policija zloupotrebljava svoja ovlašćenja. Zaustavila je autobus u Konjevićima kod Čačka. Ne dozvoljava Kraljevčanima i Čačanima da nastave put za Beograd i jasno je da su to stare oprobane metode. Autobusi se šalju na vanredne tehničke preglede. Policija koja prima plate od građana Republike Srbije zloupotrebljava ovlašćenja prema tim istim građanima i pokušava da spreči našu odbranu Ustava i države“, rekao je na Ibarskoj magistrali Zoran Čvorović.

Aleksandar Vukadinović iz Dveri navodi za Nova.rs da već skoro dva sata traje tortura nad njima, a samo su „krenuli na miting u Beograd da odbrane Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, policija ih je zaustavila, napisala prijavu vozaču, a potom je autobus poslat na vanredni tehnički pregled.

 „Bili smo prinuđeni da blokiramo magistralu u Konjevićima kod preduzeća ‘Auto – Čačak’. Policajci ništa nisu krivi, ali kažu da su im nadležni rekli da zaustave autobus, sporo ga pregledaju i ako treba šalju na vanredni tehnički što je i urađeno“, objašnjava naš sagovornik.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner