Početna strana > Hronika > Meho Omerović: Rehabilitacija Kalabića je skandalozna i sramotna - on je otvoreno sarađivao sa Nemcima i počinio masakr u Vraniću
Hronika

Meho Omerović: Rehabilitacija Kalabića je skandalozna i sramotna - on je otvoreno sarađivao sa Nemcima i počinio masakr u Vraniću

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. maj 2017.

 Šef skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović osudio je rehabilitaciju Nikole Kalabića, kao sramotnu i skandaloznu.

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je , nepravosnažnom presudom, komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

"Umesto da se ponosimo svetlom i herojskom antifasističkom borbom i da se pijetetom sećamo ogromnih zrtava koje su pale u toj istorijskoj pobedi nad fašizmom, mi u Srbiji smo svedoci sudskih rehabilitacija koje ocigledno vise nemaju nikakvih granica',' naveo je Omerović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, "sramotne i skandalozne odluke viših sudova ne samo da iskrivljuju istorijske činjenice nego ponovo ubijaju nevine žrtve i nanose bol njihovim potomcima".

"Obrazlozenja pod kojim se rehabilituju osvedoceni i osuđeni ratni zlocinci,verni saradnici okupatora od pocetka rata su u najmanju ruku cinična", ocenjuje Omerović.

On kao primer navodi da je postupajući sudija je između ostalog utvrdio da je "Kalabić ubijen u jednoj pećini blizu Valjeva, pa prema tome nije ni mogao da izda svog komandanta Dražu Mihajlovića," što je po oceni Omerovića apsurdno jer to znači da je za sud važnije gde je on ubijen i da li je izdao Mihajlovića u nego kakve je zločine činio i za šta je osuđen.

"Sud ne interesuju zločini koje su počinili četnici Nikole Kalabića i on lično! Sud ne interesuje masakr u Vraniću, najstrašniji slučaj gde je pobijeno 67 dece žena i staraca! Sud ne interesuju zločini u Kopljarima, Stragarima...Sud ne zanima ni otvorena saradnja sa Nemcima od početka rata i potpisani sporazumi o zajedničkoj borbi protiv partizana," kaže Omerović i dodaje da očekuje da će Apelacioni sud poništiti ovu presudu.

(B92-Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner