Početna strana > Hronika > Mateuš Moravecki: SAD donele odluku da svoje vojno prisustvo u Poljskoj povećaju za više od deset puta
Hronika

Mateuš Moravecki: SAD donele odluku da svoje vojno prisustvo u Poljskoj povećaju za više od deset puta

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. novembar 2019.

 SAD su donele odluku da povećaju svoje vojno prisustvo u Poljskoj, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravecki.

„Zahvaljujući trudu predsednika (Poljske) Andžeja Dude i ministra odbrane, Amerika, naš najmoćniji saveznik, donela je odluku da poveća svoj vojni kontingent u Poljskoj za više od deset puta“, izjavio je Moravecki.

Varšava i Vašington su letos potpisali zajedničku deklaraciju o vojnoj saradnji. Međutim, prema dokumentu, broj vojnika je trebalo da se poveća samo za hiljadu. Trenutno se tamo nalazi 4.500 američkih vojnika.

Strane su se takođe složile oko mesta na teritoriji Republike gde će biti raspoređene američke trupe, a štab su smestili u Poznanj.

U septembru je šef vladajuće stranke „Pravo i pravda“ Jaroslav Kačinski izjavio da u početku nije postojao plan da se na teritoriji Poljske trajno razmešta američka vojska u okviru NATO-a. Međutim, prema njegovim rečima, geopolitička situacija poslednjih godina dovela je do izmene pozicije saveznika Poljske, konkretno SAD.

(Sputnik)