Početna strana > Hronika > Marko Stojčić: Radovi na Trgu Nikole Pašića sledeće godine, fontana ostaje i biće osavremenjena, prolaz ka Terazijskom tunelu neće biti zatvoren
Hronika

Marko Stojčić: Radovi na Trgu Nikole Pašića sledeće godine, fontana ostaje i biće osavremenjena, prolaz ka Terazijskom tunelu neće biti zatvoren

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. septembar 2019.

Radovi na Trgu Nikole Pašića će početi sledeće godine, tokom prolećnih meseci, najavio je gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na Studiju B.

– Obraćamo pažnju na mišljenje javnosti i fontana će u najvećoj meri ostati onakva kakva je i bila, što je bio i naš zahtev od autora. Ona će dakle i dalje biti u sadašnjem duhu, ali će biti osavremenjena kako bi bila više korišćena i bolje uklopljena u sam ambijent. Prolaz ka Terazijskom tunelu neće biti zatvoren i pokušaćemo da, nakon rešavanja imovinsko-pravnih pitanja, konačno rekonstruišemo i Bezistan – istakao je Stojčić.

On je naglasio da je na Trgu republike postavljen najkvalitetniji granit, kako na samom trgu tako i na kolovozu.

On je najavio da će deo od Ruzveltove do Takovske ulice uskoro biti završen, a da je potez od Takovske do Kalemegdana znatno manje komplikovan i da se očekuje da će radovi biti završeni do Nove godine.

– Novu deonica radova nećemo otvarati dok se ne završi prethodna. Nažalost, generacija za generacijom je u prošlosti obavljala neke radove koji nisu bili upisivani u katastre podzemnih vodova i to nam je bio najveći problem – kazao je Stojčić.

On je podsetio da su počeli i radovi na Savskom trgu i da se u delu uz staničnu zgradu već uklanja asfalt.

– Uporedo se radi crpna stanica koja se nalazi kod bioskopa „Partizan” i počinjemo da radimo saobraćajnicu koja ide po obodu. Dinamiku i projekat smo napravili tako da nema zatvaranja saobraćaja nijedan dan, sve je prilagođeno tako da se prvo napravi obodna saobraćajnica koja zaokružuje trg, potpuno pusti saobraćaj i da tramvaji tek onda uđe u sam prostor trga. U toku su pripreme pozicije za spomenik Stefanu Nemanji koji će se nalaziti okvirno na mestu današnjih šina, paralelno se sprovodi postupak koji radi grad za rekonstrukciju objekta železničke stanice, a rokovi za završetak radova procenjeni su za kraj aprila ili početak maja – zaključio je gradski urbanista.

(Blic, Beoinfo)