Početna strana > Hronika > Marko Jakšić i Slaviša Ristić: Iza paljenja prostorija „Otadžbine“ u Severnoj Mitrovici stoji Aleksandar Vučić
Hronika

Marko Jakšić i Slaviša Ristić: Iza paljenja prostorija „Otadžbine“ u Severnoj Mitrovici stoji Aleksandar Vučić

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. februar 2017.

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici pokreta "Otadžbina" , čije su prostorije u Kosovskoj Mitrovici u potpunosti izgorele  u utorak ujutro, optužili  su premijera Srbije Aleksandra Vučića da stoji iza ovog incidenta.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije i član "Otadžbine" Slaviša Ristić  podvukao  je da su prostorije zapaljene jer su iz te kancelarije više puta izlazili kritički tekstovi i reči prema aktuelnom režimu.

Ristić je za paljevinu prostorija optužio premijera Aleksandra Vučića, rekavši da je za to kriv on  i njegovi ljudi koji su dobili zadatak da to “odrade”.

Slaviša Ristić: Jesu „loše instalacije“ u pitanju – Brisel instalirao izdajnike u Beograd, a oni kriminalce u Severnu Mitrovicu

Ristić je istakao da se svi događaji  ovde  poslednjih godina, poput pucanja na njegovu  kuću, paljenje  vozila Marka Jakšića i drugi,  dešavaju po istom “receptu“  , da je u pitanju isti  rukopis I da iza toga stoji Aleksandar Vučić I njegovi ljudi.

Odgovorio je i na zvaničn saopštenje da su u pitanju „loše instalacije“.

“Možemo malo i da se našalimo u vezi instalacija, mada nije vreme za to – istina je da su krive instalacije,  ali znate koja vrsta instalacija? Brisel je instalirao izdajnike u državi Srbiji,  a oni su instalirali kriminalce u Kosovskoj Mitrovici koji sve ovo rade. Ako ćemo o instalacijama, ta vrsta instalacija je odgovorna za sve ovo što nam se dešava i zbog situacije da su građani Kosovske Mitrovice potpuno nebezbedni I u strahu za svoju budućnost” – podvukao je Ristić.

On je kritikovao aktuelnu vlast zbog čitave priče oko postavljanja pa rušenja zida i izgradnje nove betonske konstrukcije u Kosovskoj Mitrovici , istakavši da se država Srbije i njene institucije ne  brane bilo kakvim zidovima, već odlučnošću  naroda da ostane deo države Srbije.

“Zid ne štiti državu Srbiju , nažalost ne, jer i sa ove strane zida više nema države Srbije zahvaljujući njihovoj izdaji I Aleksandru Vučiću  koji je pogasio institucije države Srbije. i sa jedne i sa druge strane zida nažalost danas imamo tzv. kosovske institucije” – naglasio je Ristić.

Marko Jakšić: Zbog kritike Vučićevih "kompromisnih" rešenja meni je zapaljeno vozilo

Član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina"  dr Marko Jakšić je rekao da ceo slučaj pokušava da se zataška i da je u pitanju rukopis  Aleksandra Vučića, podsetivši da je u isto vreme, pre nekoliko godina njemu zapaljeno vozilo jer je tada, kazao je, kritikovao  tzv.bolna i kompromisna rešenja koja je predsednik Vlade najavljivao po pitanju KiM.

On je zapitao šta je sledeće, šta će premijer da  uradi prema  Srbima koji se bore protiv nezavisnog Kosova, da li će to biti podmetanje bombi ispod vozila,  pucanje na njih i da li postoji još nheki mehanizam i čin nasilja koji će biti izvršen.

“Ako se slučajno nama ii našim porodicama nešto desi, da znaju svi građani Srbije da iza toga stoji lično predsednik Vlade Republie Srbije Aleksandar Vučić. Mi smo ovde pored ovog mosta predvodili Srbe u odbrani Kosovske Mitrovice, svi ste svedoci toga, na neki način smo odbranili grad i da slobodom nismo hteli da trgujemo. Poslednje što smo mogli da sanjamo jeste da će nam iz Beograda bacati bombe , imajući u vidu da smo se ovde borili protiv ekspanzije Albanaca. Mi se ne prodajemo, ideja otadžbine je najveća”- rekao je Jakšić.

Predsednik Društva srpsko-slovenske solidarnosti "Grigorije Stepanovič-Ščerbina" Momir Kasalović

Rekao je da je u lokalu  pre 5 godina rađena nova instalacija po svim propisima, a  imali su i automatske osigurače, objašnjavajući  da je  trebalo  da postoji otvoreni izvor varničenja,  a i u tom slučaju bili bi potrebni sati da se tako nešto zapali.

Momir Kasalović: Čudno je da ovde postoje kamere koje nisu uspele da zabeleže počinioce

Kasalović je rekao i da niko nije obavio razgovor sa stanarima, iako je većina njih, prema njegovim rečima izjavila da su čuli lomljavu stakla  pre nego što se osetila paljevina.

“Sve u svemu, ovo na neki način smrdi. Još jedna stvar me čudi, ovde postoje kamere i ako one nisu mogle da zabeleže počinioce, na njima može da se čuje zvuk, da li je zaista bilo lomljave pre nastanka paljevine ili ne. Ovde neko ne želi da reši problem” – podvukao je Kasalović.

On je dodao da prostorije zvanično pripadaju društvu čiji je predsednik, te da je neko trebao da ga kontaktira i krene da rešava stvari kako pravila nalažu, te da ima saznanja. da slučaj uopšte nije ni otvoren

 Prostorije Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Grigorija  Stepanoviča Ščerbina” u Kosovskoj Mitrovici, a koje su koristili i  Narodni pokret “Otadžbina” i narodni poslanik u Skupštini  Srbije Slaviša Ristić u potpunosti su juče rano ujutro izgorele u  požaru.

Požar je izbio oko tri sata , pričinjena je materijalna šteta, a plamen se izdizao iz prizemlja gde su smeštene prostorije,  do trećeg sprata zgrade.

Iz Kosovske policije je saopšteno da još uvek ne znaju tačan uzrok požara, ali da sumnjaju da je u pitanju neispravno grejno telo, dok u Društvu srpsko ruskog prijateljstva kažu da sumnjaju da je požar podmetnut.

Narodni poslanik Slaviša Ristić koji je povremeno koristio prostorije koje su jutros izgorele izjavio je da sumnja da je događaj poruka njemu ali i Marku Jakšiću koji je pre par dana izašao sa kritičkim tekstom vezanim za Vladu Srbije i dešavanja u Kosovskoj Mitrovici.

(Radio kontakt plus-NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner