Početna strana > Hronika > Marko Đurić: Integracija srpskih sudija i tužioca u pravosudni sistem na KiM biće završena do petka
Hronika

Marko Đurić: Integracija srpskih sudija i tužioca u pravosudni sistem na KiM biće završena do petka

PDF Štampa El. pošta
utorak, 17. oktobar 2017.

 BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da će posao primene Sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka, te da će u pravosudni sistem u južnoj pokrajini biti integrisane srpske sudije i tužioci.

"Ovo je veliki i važan posao za srpski narod na KiM. Prvi put nakon 1999. godine biće uspostavljen sud sa srpskom većinom i sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će taj veliki i važan posao biti završen do kraja nedelje, do petka", rekao je Đurić.

On je, gostujući na RTS- u, rekao da Srbi na KiM imaju novu pravnu sigurnost, da u sredinama južno od Ibra, gde nije bilo ranije nijednog srpskog tužioca i sudije, sada imaju Srbe zaposlene u pravosuđu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je to novo poglavlje u funkcionisanju i vladavini prava za Srbe na KiM i da je bolje za Srbe da imaju Srbe koji rešavaju imovinsko-pravne i krivične sporove.

"A ne kao do sada kada su im sudili Albanci i kada smo imali neretko etnički motivisane presude. Nadam se da će to popraviti položaj Srba", zaključio je Đurić.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je juče Tanjugu da su svi koraci u cilju integracije sudskog osoblja kosovskih Srba u pravosudni sistem Kosova sprovedeni i očekuje da će danas stupiti na snagu sporazum o pravosuđu, dogovoren u dijalogu Beograda i Prištine.

"Obe strane su ispunila svoje obaveze", poručila je Kocijančić u izjavi Tanjugu.

Prištinski portal KoS Sev piše da su 42 sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane da danas polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Srpske sudije i tužioci nisu danas položili zakletvu

Za danas najavljeno polaganje zakletve 42 sudija i 14 tužilaca, pripadnika srpske zajednice na severu Kosova, nije održano jer se oni nisu pojavili u kabinetu kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Polaganje zakletve znači implementaciju Briselskog sporazuma u delu o pravosuđu, a iz Tačijevog kabineta je saopšteno da se sudije i tužioci nisu pojavli zato što im je to, kako se navodi, zabranio Beograd s namerom da onemogući njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova.

U saopštenju se navodi i da je uključivanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica na Kosovu jedna od pozitivnih mera koje "institucije Republike Kosovo preduzimaju radi postizanja pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima života, ekonomska , društvene, političke i kulturne".

Navodi se i da je nedolazak sudija i tužilaca na polaganje zakletve još jedan, kako se navodi, neuspeh Evropske unije kao posrednika u procesu implementacije Sporazuma pravosuđu.

(Tanjug-RTS)