Početna strana > Hronika > Mark Rute, premijer Holandije: Ovog vikenda smo videli čisto nasilje, nikad neću dozvoliti da idioti budu nasilni prema snagama bezbednosti pod izgovorom da su „nezadovoljni zdravstvenim restrikcijama“
Hronika

Mark Rute, premijer Holandije: Ovog vikenda smo videli čisto nasilje, nikad neću dozvoliti da idioti budu nasilni prema snagama bezbednosti pod izgovorom da su „nezadovoljni zdravstvenim restrikcijama“

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. novembar 2021.

Neredi tokom antikovid demonstracija, koje potresaju Holandiju od petka, je "čisto nasilje" koje se neće dozvoliti, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

„Ono što smo videli ovog vikenda je čisto nasilje“, rekao je Rute i dodao da nikad neće dozvoliti „da idioti“ budu nasilni prema snagama bezbednosti pod „izgovorom da su nezadovoljni“ zbog zdravstvenih restrikcija.

Neredi su izbili u nedelju u Holandiji treće veče zaredom, a u tri dana demonstracija protiv antikovid mera uhapšeno je 145 ljudi, javila je policija i lokalni mediji.

„To su čiste eksplozije nasilja usmerene prema našim policajcima, prema našim vatrogascima, našim ljudima u kolima hitne pomoći, to nema nikakve veze sa demonstracijama, rekao je Rute.

On je dodao da će policija i pravosudje učiniti sve što je u njihovoj moći da oni koji su iza toga polože račune, dodao je on.

Holandija je prošle nedelje ponovo uvela delimično zaključavanje da se suoči sa skokom broja slučajeva korona virusa. Uveden je niz zdravstvenih restrikcija koje pogađaju, između ostalog, ugostiteljski sektor, jer restorani treba da se zatvore u 20.00.

„Shvatam da ima mnogo tenzija u društvu zato što moramo da se suočavamo toliko dugo sa svim tegobama oko korona virusa, uvek ću se boriti i kao premijer i kao liberal za to da ima demonstracija u ovoj zemlji, u okviru naše demokratije, u okviru naše pravne države“, rekao je Rute.

„Ali nikad neću prihvatiti da ovi idioti koriste čisto nasilje protiv osoba koji izlaze na teren ispred vas i mene svaki dan da osiguraju bezbednost zemlje pod izgovorom da su nezadovoljni“, dodao je.

Neredi su počeli u petak u Holandiji kada je „orgija nasilja“ izbila u Roterdamu i kada su, prema poslednjim procenama ranjena četiri demonstranta pucnjima policije. Pet policajaca povređeno je u Hagu u subotu uveče u sukobima s demonstrantima koji su bacali kamenje, palili bicikle i bacali pirotehnička sredstva.

(Beta)

Videti još: Holandija: Interventna policija otvorila vatru na demonstrante u Roterdamu, koji su protestovali protiv novog zakona i uvođenja ograničenja pristupa za nevakcinisane, najmanje sedam osoba je ranjeno