Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: SAD za pretnju proglašavaju svaku zemlju koja je ispred njih u nečemu, nije poput njih ili se ne povinuje njihovim naredbama. Kina je postala jedna od takvih država
Hronika

Marija Zaharova: SAD za pretnju proglašavaju svaku zemlju koja je ispred njih u nečemu, nije poput njih ili se ne povinuje njihovim naredbama. Kina je postala jedna od takvih država

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. februar 2023.

Sjedinjene Američke Države za pretnju proglašavaju svaku zemlju koja je ispred njih u nečemu, ili nije poput njih, ili se ne povinuje njihovim naredbama, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za radio "Sputnjik", dodajući da je Kina postala jedna od takvih država.

"Treba samo jednom pošteno da napišu da će svi koji budu za jotu, za centimetar, za milimetar, makar za nanočesticu ispred SAD, biti proglašeni pretnjom. Svi koji se ne budu uklapali u njihove predstave o životu biće odmah proglašeni pretnjom za SAD", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, američke diplomate još nisu napustile predhrišćansku logiku, treba im kamen na kome će, kako je rekla, napisati tri fraze: "ko nas nadjača, ko se ne potčini i ko ne liči na nas – pretnja je". Tako će se završiti licemerna debata o demokratiji i slobodi, konačno nikoga neće lagati, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija se u američkom informacionom prostoru poslednjih deset godina smatra pretnjom, a sada je "na horizontu globalnog informativno-propagandnog talasa identifikovan svetionik Kine i talas će se podići u tom pravcu".

Specijalna taktika SAD

Pre svakih pregovora, američka strana pooštrava retoriku, to je njihov "omiljeni trik", izjavila je Zaharova.

Ranije je general američkog vazduhoplovstva Majk Minihan, pozvao američku vojsku da se pripremi za rat sa Kinom 2025. godine, a američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom nedavne posete Japanu, Kinu nazvao najvećom strateškom pretnjom za SAD.

"Nelogično je da, s jedne strane, predstoje pregovori između SAD i Kine, s druge strane, SAD pooštravaju retoriku, zastrašuju, počinju sa informativnom hajkom - njihova omiljena taktika. Umesto osmeha, pred svaki pregovor pokazuju zube, i onda gledaju – ovo je najvažniji momenat – kako će njihov sagovornik odreagovati. Hoće li progutati? Hoće li biti spreman da sedne za pregovarački sto, da li već shvataju da su na nižoj poziciji", rekla je Zaharova.

Neosnovane optužbe

Vašington je sam potkopao principe Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), rekla je Zaharova aludirajući na izjavu američkog Stejt departmenta da je Moskva navodno prekršila dogovor tako što je zabranila SAD da vrši inspekciju svojih strateških objekata.

"Da li treba da podsećam, da su SAD jednostrano istupile iz ogromnog broja sporazuma, kako su 'obuzdavali Rusiju', a sada to nazivaju strateškim porazom do kojeg moramo biti dovedeni", rekla je ona.

Zaharova je podsetila da je Moskva navela mnogo primera kada se Amerikanci nisu pridržavali svog dela sporazuma.

Kako je u intervjuu za "RIA Novosti" izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, Rusija ostaje privržena novom START ugovoru, poštuje sva utvrđena kvantitativna i kvalitativna ograničenja i nastavlja da razmenjuje informacije. On je naglasio da SAD, sprovođenjem frontalnog obuzdavanja Moskve, krše preambulu Ugovora.

START je jedini rusko-američki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, a ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da se dogovaraju o parametrima budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut po početku specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pretpostavka nevinosti umrla na Zapadu

Prema rečima Zaharove, predlog ministra pravde Nemačke da je vreme da se stane na kraj pretpostavci nevinosti je taktika koja je već oprobana u međunarodnim odnosima.

"Kakva nebuloza. Više država ne treba da dokazuje da je neko počinio zločin, nego pojedinac treba da dokazuje državi da je nevin. Za svakog normalnog čoveka ovo je preokret od 180 stepeni, preokret svega ka čemu je išlo ne samo pravo, već i globalno čovečanstvo. Na tome se zasniva značajan deo našeg života", rekao je Zaharova.

Kao primer de fakto odbacivanja pretpostavke nevinosti Zapada, ona je navela brojne optužbe na račun Rusije koje nisu potkrepljene nikakvim dokazima.

"Pretpostavku nevinosti je Zapad već ukinuo u međunarodnim odnosima, taktika je već testirana", rekla je ona i dodala da ni jedna krupna situacija u svetu nije prošla a da Zapad ne upre prstom u Rusiju sa direktnim optužbama, koji su, naravno, bez dokaza.

"Dokazi. Ni pre, ni za vreme, ni posle. Verovatno ne bi trebalo da pričam o beskrajnim sajber napadima koji se dovode u vezu sa Rusijom, o navodnom mešanju u izbore, lista je beskrajna", dodala je ruska zvaničnica.

Poznaju se oni

Turska odbija da ratifikuje prijem Švedske u NATO, jer dobro poznaje svoje partnere u Alijansi, primetila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da parlament zemlje neće ratifikovati protokol o pristupanju Švedske NATO-u, a danas je predsednik zemlje poručio Švedskoj da dokle god pale Kuran, neće biti ničeg od članstva u NATO.

"Turska, kao članica NATO-a, poznaje svoje partnere vrlo dobro", primetila je ona i dodala da, s obzirom da je Turskoj poznata taktika Zapada – obećavaju, ucenjuju, zahtevaju, a od svojih obećanja ništa ne ispunjavaju - ona je jasno zatražila konkretne uslove bez kojih neće ratifikovati zahtev Švedske da uđe u NATO.

Prema njenim diplomate, ovo što se dešava može se posmatrati kao još jedan primer krize zapadne civilizacije.

"Sve ovo svedoči nivou krize u kojoj se nalazi zapadna civilizacija, a sve najbolje što je imala je sačuvano kod nas. Mi smo ti koji negujemo vekovnu zapadnu civilizaciju", dodala je Zaharova.

Azov i Meta

Odluka korporacije "Meta" da isključi nacionalistički puk Azov sa liste opasnih pojedinaca i organizacija je apsurdan i ispolitizovan korak. Tvom odlukom je "Meta" još jednom potvrdila apsolutnu ispravnost akcija koje je Rusija preduzela protiv kompanije (zabranjena je u Rusiji i proglašena ekstremnom organizacijom), izjavila je Zaharova na brigingu.

"'Vašington post' je ranije objavio, pozivajući se na saopštenje kompanije, da je nacionalistički puk Azov uklonjen sa liste opasnih pojedinaca i organizacija, što će omogućiti pripadnicima puka da kreiraju Fejzbuk i Instagram naloge i postavljaju sadržaj", rekla je ruska zvaničnica.

Prema njenim rečima, u pitanju je još jedna manifestacija istinske filantropije ove korporacije.

"Azov je prava teroristička organizacija i činjenica da kompanija koja ističe da joj je cilj komunikacija ljudi zbog posla, druženja i prenosa informacija ovakvu organizaciju vraća na svoj sajt, još jednom potvrđuje apsolutnu ispravnost akcija koje je Ruska Federacija preuzela prema toj kompaniji", dodala je ona.

"Na Zapadu su spremni da daju megafon ljudima koji se javno drže ideja neonacizma i mržnje na nacionalnoj i etničkoj osnovi. Što Azov ne samo da nikada nije krio, već je tu logiku stavio u čelo i postavi je kao glavnu", naglasila je Zaharova.

"Članovi Azova ne treba da gaje iluzije jer masovni dokazi o zverstvima koja su počinili, uključujući masakre civila, dokumentovani su i dokazani na sudu, krvava dela neće ostati nekažnjena", poručila je portparolka Ministarstva.

SAD i NATO pokušavaju da uvuku Japan i Južnu Koreju u ukrajinsku krizu

SAD pokušavaju da uvuku Japan i Južnu Koreju u ukrajinsku krizu, smatra Zaharova i dodaje da istočnoazijska turneja generalnog sekretara NATO-a i američkog sekretara odbrane nije slučajna i predstavlja još jedan pokušaj da se njihovi partneri – u ovom slučaju Južna Koreja i Japan – uvuku u kriznu situaciju u Ukrajini.

Prema njenim rečima, ovim koracima SAD destabilizuje situaciju u azijsko-pacifičkom regionu, a u isto vreme u rusko-ukrajinski sukob uvlači zemlje koje nisu ni članice NATO-a ni EU.

Moskva polazi od toga da će učešće Tokija i Seula u podršci Kijevu dovesti do daljeg produžavanja sukoba, dodala je.

Makronove reči o snabdevanju Kijeva avionima su apsurdne

Apsurdne su reči francuskog predsednika Emanuela Makrona da eventualna isporuka vojnih aviona Ukrajini neće dovesti do eskalacije, smatra Zaharova.

"Ništa nije zabranjeno šće to biti korisno posebno za Oružane snage Ukrajine, i što neće dovesti do eskalacije sukoba i udara na teritoriju Rusije, neće oslabiti odbrambenu sposobnost same Francuske", rekao je nedavno Makron.

Zaharova se zapitala da li je predsednik Francuske zaista siguran da ako se kijevskom režimu isporuči oružje, teško naoružanje i borbeni avioni, to neće dovesti do eskalacije situacije?

Prema njenim rečima, odrasla osoba ne može da se vodi tom logikom. "Ovakve izjave samo povećavaju ionako nezasitni apetit režima Zelenskog, koji je granatiranjem bolnica i masakrima civila jasno stavio do znanja kako 'zapadne vojne injekcije' – kako je rekao gospodin Makron – ne dovode do eskalacije sukoba. Oni 'donose' mir. Iz ovih aviona će, po svemu sudeći, bacati kolače i slatkiše, mada ja imam drugačiji osećaj", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da Ruska Federacija najoštrije osuđuje "sve agresivniju i militantniju retoriku zapadnih zvaničnika koji se u poslednje vreme ne stide da daju glasne izjave o ukrajinskom sukobu".

"Ipak, razumem ih", rekla je Zaharova i dodala da je Zapad svestan da je došao do ćorsokaka i da nema argumente da objasni svojim građanima šta je uradio i dokle je doveo evropski kontinent.

Zapad polako priznaje

Zapadne nevladine organizacije dolaze u situaciju da potvrđuju zločine ukrajinske vojske, što rade nevoljno, rekla je Zaharova.

Aludirala je na publikaciju "Hjuman rajts voča" u kojoj je ukazano na upotrebu zabranjenih protivpešadijskih mina "latica" od strane Oružanih snaga Ukrajine.

"Značajno je da ratne zločine kijevskog režima već potvrđuju čak i zapadne nevladine organizacije, doduše s mukom i jedva uz obavezan dodatak da 'Rusija to isto radi'", rekla je ona na brifingu u sredu.

Zaharova je podsetila da je o njihovoj upotrebi ranije saopštio i stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja i pozvala je "Hjuman rajts voč" i ostale zapadne medije da obrate pažnju i na druge izjave ruskih zvaničnika jer se "na kraju dana ispostavlja da je Rusija bila u pravu".

Pljačka ruske imovine

Pokušaji Zapada da oduzmu rusku imovinu neće ostati bez odgovora, rekla je Zaharova.

"Pokušaji zadiranja u rusku imovinu i imovinu smatraće se pljačkom i neće ostati bez odgovora", rekla je Zaharova tokom brifinga i dodala da svi zapadni argumenti o "legitimnosti" konfiskacije ruske imovine ne podležu kritici.

"Ako govorimo o pravu i zakonitosti koji su decenijama na snazi, onda ne postoji legalan način da bilo šta uzmemo drugima i prisvojimo sebi", rekla je Zaharova.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner