Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: SAD i EU nesposobne da prevaziđu okorelo srbofobično ponašanje, guraju KiM dublje u krizu. Zahtev da se zabrani rad ruskih medija u Srbiji apsurdan
Hronika

Marija Zaharova: SAD i EU nesposobne da prevaziđu okorelo srbofobično ponašanje, guraju KiM dublje u krizu. Zahtev da se zabrani rad ruskih medija u Srbiji apsurdan

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27. april 2023.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovorila izvestiocu EP za Srbiju Vladimiru Bilčiku na zahtev da se sankcionišu RT Balkan i Sputnjik

Situacija oko ukidanja ruskih medija je dovoljno apsurdna, sve te izjave govore same za sebe. Oni više ništa ne skrivaju, oni o tome otvoreno govore, rekla je za RT Balkan portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje naše redakcije kako komentariše zahtev izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika da se sankcionišu RT Balkan i Sputnjik.

"Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da mogu da se ubijaju ljudi jer oni imaju zakonsko pravo na to. Demonstriraju pravo da uništavaju, u konkretnom slučaju, ne ljude već sredstva javnog informisanja. Na koji način to još možemo da prokomentarišemo? Razumete, već zovete zlo onako kako jeste, a od mene tražite da dam još neku dopunsku ocenu. A kako još to mogu da okarakterišem? Ako smo mi ranije zaista pokušali da skrenemo pažnju na dvojne standarde, licemerje itd, oni sada otvoreno govore da ne treba da postoji Rusija, ruska kultura, ruski jezik. Bilo bi najbolje da toga uopšte ne bude. Ne bi trebalo da bude ruskih medija, ruskih novinara. Oni o tome stalno govore. Ponoviću još jednom, nijedan dodatni komentar nije potreban", rekla je Zaharova.

Podsetimo, Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih". U izveštaju se, između ostalog, Srbija poziva da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti RT Balkan i Sputnjika.

Moderno tumačenje robovlasništva

Kako je dodala Zaharova, to je imperijalistička tačka gledišta, oblik neokolonijalizma, kada zemlje koje nemaju moralnu osnovu daju sebi za pravo da oblikuju svet i razvoj, određujući ko može da živi, da govori, trguje, stvara, a ko to sve ne sme.

"To je moderno tumačenje robovlasništva, kada te zemlje sebi daju pravo da se smatraju gospodarima a ostale ne vazalima već robovima. Ali tako se može sa onima koji ne mogu da odgovore, koji nemaju fizički mogućnost da odgovore. Ali, mi imamo. Kome se sviđaju ta pravila igre imaju pravo da tako igraju, nama se ne sviđaju i mi smo protiv toga ustali", rekla je Zaharova na pitanje novinara o pokušajima Zapada da uguše medije koji ne rade onako kako oni smatraju da treba.

Zaharova je naglasila da ruski mediji na osnovu činjenica podstiču ljude na kritički stav a to ne idu u prilog planovima Amerike i drugih država da "sopstveno stanovništvo pretvore u zombije".

"Svaki alternativni vid mišljenja diskredituje njihove medije u očima javnosti, koji su toliko angažovani da protivreče sami sebi", poručila je.

SAD i EU nesposobne da prevaziđu okorelo srbofobično ponašanje

Na pitanje da prokomentariše nezakonite izbore na severu srpske pokrajine KiM, Zaharova je odgovorila da privremeni organi samouprave u Prištini nastavljaju da zaoštravaju situaciju na tzv. Kosovu, dovodeći dijalog sa Beogradom u ćorsokak. Autohtono srpsko stanovništvo, njegova osnovna prava i slobode ponovo su na udaru, kazala je.

"Održavanje takozvanih opštinskih izbora 23. aprila u severnom delu autonomne pokrajine Srbije je još jedan dokaz zanemarivanja prava srpskog stanovništva. Uprkos bojkotu srpske većine, izbori su održani pod pritiskom Zapada", navela je.

Ona je dodala da je rezultat bio predvidiv, da su Srbi jednoglasno bojkotovali ovu parodiju na demokratski proces – 96,5 odsto birača nije izašlo na biračka mesta. Zanemarljivu izlaznost od 3,5 odsto, kao i nedostatak elementarnih uslova za održavanje izbora (dve trećine glasova raspoređeno je u prenosivim kontejnerima) nisu sprečili Prištinu da kaže da su izbori bili uspešni i da proglasi "pobednika" sa neskrivenim cinizmom.

"'Opštinski izbori' dodatno su istakli pogubnost zapadne politike u regionu. Samovolja, diskriminacija i etničko čišćenje ne mogu dovesti do mira i harmonije. Veza između SAD i EU, nesposobna da prevaziđe okorelo srbofobično ponašanje, gura tzv. Kosovo dublje u krizu", poručila je.

Srbi koji nisu želeli da učestvuju u izbornoj farsi, zaključila je Zaharova, pokazali su istinsko nacionalno dostojanstvo, jedinstvo, solidarnost u teškim uslovima i spremnost da stanu rame uz rame sa Beogradom.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner