Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: NATO lišavao vode i struje stanovnike Jugoslavije, a na pitanje zašto, tadašnji portparol Alijanse DŽejmi Šej odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda
Hronika

Marija Zaharova: NATO lišavao vode i struje stanovnike Jugoslavije, a na pitanje zašto, tadašnji portparol Alijanse DŽejmi Šej odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda

PDF Štampa El. pošta
sreda, 30. novembar 2022.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je Zapad na reči bivšeg portparola NATO-a DŽejmija Šeja koji je 1999. godine opravdao ciljane napade na infrastrukturu Jugoslavije usled kojih su civili ostajali bez struje i vode.

"Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i službenicima Bele kuće za sećanje", napisala je Zaharova na Telegramu i navela citat bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Upitan zašto NATO lišava građane zemlje struje i vode, Šej je odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda.

Takođe je isticao da su jugoslovenske vlasti trebalo da prihvate uslove Alijanse kako bi prestalo bombardovanje infrastrukture.

"Ako Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO-a i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posledice po stanovništvo, to je problem Miloševića. Prekid vodosnabdevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih "isključili" zauvek ili na duže vreme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su proterani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna", rekao je svojevremeno predstavnik NATO-a.

(Novosti onlajn)