Početna strana > Hronika > Ljuljzim Peci: Moje zvanje je zvanje ambasadora Kosova
Hronika

Ljuljzim Peci: Moje zvanje je zvanje ambasadora Kosova

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 16. jun 2013.

Oficir za vezu Prištine Ljuljzim Peci izjavio je danas da smatra da će doći dan kada će Srbija priznati Kosovo, čime će će se postići puna normalizacija odnosa "između dve države".

Peci, koji će sutra u Beogradu početi da obavlja dužnost oficira za vezu, rekao je televiziji B92 da je razmena oficira za vezu nesumnjivo važan korak u pravcu normalizacije odnosa "između dve države", jer će postojati mogućnost direktne komunikacije u dve prestonice predstavnika dve vlade.

"Radićemo na svim pitanjima vezanim za normalizaciju odnosa. Postoje ponekad nesporazumi u izjavama kada se kaže da ćemo se baviti samo sprovođenjem sporazuma koji su postignuti, ali naš posao je duži i dugoročniji od sprovođenja ovih sporazuma", rekao je Peci.

Na pitanje da li će u Beogradu biti ambasador Kosova ili oficir za vezu, Peci je odgovorio da je dekretom "predsednice Kosova" Atifete Jahjage imenovan za šefa posebne misije za vezu u Beogradu i ujedno oficira za vezu, dok je njegovo zvanje ambasador.

"Zvanje sam dobio od Ministarstva spoljnih poslova Kosova na prethodnoj dužnosti (ambasadora Kosova u Švedskoj), a ono se ne gubi i tu nema nejasnoća", rekao je Peci.

Peci je dodao da sličan slučaj postoji na Kosovu, gde šef grčke kancelarije za vezu "nosi ime ambasadora", ali nije akreditovan za ambasadora Grčke na Kosovu.

"Tako ni ja nisam akreditovan kao ambasador Kosova u Srbiji, ali moje lično zvanje je zvanje ambasadora", rekao je Peci.

Peci je izrazio nadu da će se njegov boravak u Beogradu odvijati na osnovu briselskog sporazuma, a to podrazumeva otvaranje kanala komunikacije sa svim institucijama Vlade Srbije.

Na pitanje da li će uživati diplomatski imunitet, Peci je odgovorio da su njegov imunitet i imunitet njegovog osoblja jači od diplomatskog imuniteta predviđenog Bečkom konvencijom, jer će oni imati "pun ili apsolutni imunitet na osnovu dogovora".

Peci je ponovio da će njegova kancelarija biti smeštena "unutar kancelarije EU u Beogradu".

Peci je juče rekao da se oseća privilegovanim jer je prvi predstavnik Kosova "upravo u zemlji koja je pokušala da uništi njegovu zemlju" i da mu je data dužnost da predstavlja "svoju zemlju u zemlji koja je izvršila agresiju i pokušala da izvrši genocid prema njegovom narodu".

Beograd i Priština razmeniće sutra oficire za vezu, a u Prištinu će iz Beograda otići Dejan Pavićević.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner