Početna strana > Hronika > Ljubiša Diković: Saradnja s Kforom umanjuje mogućnost tenzija na jugu Srbije
Hronika

Ljubiša Diković: Saradnja s Kforom umanjuje mogućnost tenzija na jugu Srbije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. jul 2013.

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković izjavio je da opredeljenost za rešavanje spornih pitanja putem dijaloga i saradnja sa međunarodnim snagama na Kosovu umanjuju mogućnost prelivanja tenzija na jug centralne Srbije, gde je bezbednosna situacija stabilna.

Diković je u intervjuu za sutrašnje "Novosti" izjavio da je potpisivanjem briselskog sporazuma bezbednosna situacija na severu Kosova poboljšana, ali je i dalje osetljiva. 

Smanjen je broj incidenata u kojima se ugrožava lična i imovinska sigurnost ljudi. S druge strane, sprovođenje briselskog dogovora može da izazove reakcije nezadovoljnih interesnih i ekstremističkih grupa, rekao je Diković, kako prenose "Novosti".

Na pitanje da li naša vojska ima plan za eventualne nove nestabilnosti na severu KiM, on je odgovorio da se u narednom periodu ne očekuje značajnija promena bezbednosne situacije, ali da VS ima sve potrebne planove i sposobna je da odgovori na sve bezbednosne izazove.

Načelnik Generalštaba VS kazao je da vojska "profesionalno i odgovorno izvršava sve svoje zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde je faktor stabilnosti".

S Kforom imamo korektan i profesionalan odnos koji odlikuje visok stepen poverenja i razumevanja, ocenio je Diković.

General Diković je rekao da Srbija, zajedno s ruskim partnerima, čini sve da se nabavka šest ruskih aviona "mig 29 M2" obavi što je pre moguće, u skladu s propisanim procedurama i izrazio uverenje da će svi detalji biti usaglašeni do posete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua ove jeseni.

On je napomenuo da se ne razgovara samo o avionima već se pregovara i o nabavci sistema za PVO, čime "rešavamo kontrolu vazdušnog prostora za narednih nekoliko decenija".

"Vojna saradnja Srbije i Rusije nije bila na nivou na kome smo želeli da bude, ali u poslednje vreme je poboljšana. Novi impuls dalo je potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu dveju država, akta koji otvara puteve veće saradnje u svim oblastima", rekao je načelnik Generaštaba napominjući da "saradnja s ruskim oružanim snagama nije prepreka za saradnju sa vojskama državama-članicama NATO".

Sa načelnikom ruskog Generalštaba, generalom Valerijem Gerasimovim razgovarao sam o zajedničkoj obuci naših pripadnika, prisustvu na vežbama, jačanju vojnoekonomske i vojnoobrazovne i saradnje u oblasti Vazduhoplovstva i PVO. Saglasili smo se oko svih bitnih pitanja, rekao je general Diković.

On je podsetio da Srbija ima bilateralnu vojnu saradnju sa oko 60 država, među kojima se po značaju saradnje izdvajaju Kina, SAD, Ruska federacija, Norveška, zemlje EU i regiona. Diković je takođe kazao da je uvođenje profesionalizacije pozitivno uticalo na opremljenost i funkcionalnu sposobnost Vojske Srbije. 

On je rekao da ne treba zamrzavati ili smanjivati plate zaposlenih u VS, što "ne znači da Vojska ni na koji način neće doprineti uštedama".

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner