Početna strana > Hronika > Lista DSS-Dveri ostvarila ubedljiv rezultat na ponovljenim izborima i ušla u Skupštinu Srbije; Sanda Rašković Ivić: Narod u Srbiji ne može više da trpi laži i prevare; Bojan Pajtić: Ovo je početak Vučićevog kraja
Hronika

Lista DSS-Dveri ostvarila ubedljiv rezultat na ponovljenim izborima i ušla u Skupštinu Srbije; Sanda Rašković Ivić: Narod u Srbiji ne može više da trpi laži i prevare; Bojan Pajtić: Ovo je početak Vučićevog kraja

PDF Štampa El. pošta
sreda, 04. maj 2016.

Lista DSS-Dveri ostvarila je ubedljiv rezultat na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta, osvojiviši preko 25 % glasova i tako ušla u Narodnu skupštinu Srbije za preko hiljadu glasova iznad cenzusa. 

Na mnogim mestima su ostvarili višestruko više glasova nego na prvom glasanju.

Rezultati DSS-Dveri po gradovima:

Novi Beograd 42 % (pobedili SNS, koji je dobio 32 % glasova)

Užice: 38,5 % (svega 15 glasova iz SNS-a)

Palilula Beograd 26,7 %

Niš 25 %

Bačka Topola 25 %

Sremski Karlovci 20 %

Jagodina 1 i 2 15 % i 25 %

Vranje 12 %

Najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka, naročito u Vranju, gde su opozicioni kontrolori registrovali "Bugarski voz" ali je glasanje nastavljeno, tako da je SNS osvojio skoro 70 % na tom mestu. Pritisaka i pretnji građanima bilo je i u Kladovu, gde je SNS osvjio 65 % glasova.

S druge strane DSS-Dveri je odnela pobedu na Novom Beogradu sa 320 glasova, dok je SNS dobio 260 glasova, a lista oko SDS-a 50 glasova. BM Novi Beograd simbolizuje ubedljivu pobedu opozicije i poraz SNS-a.

Drugo najveće iznenađenje opozicije bilo je u Užicu, gde je lista DSS-Dveri osvojila 204 glasa (38,5 %), svega 15 glasova manje od SNS-a.

Ukupni rezultati sa ponovljenog glasanja na 15 biračkih mesta prema rezultatima agencije CRTA:

Izašlo: 7688

SNS 4292 (55,8 %)

DSS-Dveri 1998 glasova (25,98 %)

SPS 623 (8,1%)

DJB 328 (4,3 %)

SRS 242 (3,1 %)

SDS 241 (3,1 %)

(NSPM)

Naprednjaci izgubili na Novom Beogradu, pa izazvali haos i odbili da potpišu zapisnik

Koalicija DSS-Dveri osvojila je najviše glasova na biračkom mestu 22 u Novom Beogradu (320 glasova), zbog čega je predsednik biračkog mesta iz SNS (260 glasova) napravio haos,  i pokušao da izazove tuču, kako bi se rezultati sa ovog mesta poništili i anulirali.  

Ivan Cvetanov, gradski odbornik SNS i predsednik biračkog mesta 22 odbio je da potpiše zapisnik, koji su svi ostali kontrolori potpisali, uz obrazloženje da se "danas uticalo na birače", preti tužbama i ne dozvoljava članovima biračkog odbora da se raziđđu. Takođe, pretio je Milanu Bojoviću iz DSS-a.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je ta koalicija osvojila 1.998 glasova na ponovljenim izborim na 15 mesta, odnosno oko 26 odsto glasova.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je rekla da je ova lista "pobednik ponovljenih izbora" i da je ulazak u parlament ogroman uspeh, bez obzira na ukupnu pobedu SNS, jer je ta lista trpela satanizaciju. 

"Da je Vučiću ova pamet i ovo iskustvo, a da je sada 24. april, ne bi ni krao ni lagao, jer je tada uspeo u jednoj stvari - da ujedini opoziciju ko istine, pravde, borbe za institucije i slobodu medija", rekla je ona. 

Predsednica DSS je navela da je "srpskom narodu pukao film", da narod u Srbiji više "ne može više da trpi laži i prevare" i da je "proradio srpski inat". 

"Vučić je uspeo da razvije solidarnost među ljudima, strankama koje inače nemaju mnogo zajedničkog na ideološkom planu, ali imaju to što žele da se bore za slobodnu Srbiju u kojoj se poštuju institucije", rekla je ona. 

DSS je sačuvana, uprkos užasnim udarima u poslednjih godinu i po dana 

Sanda Rašković Ivić se zahvalila ostalim liderima opozicije na podršci i rekla da je srećna što je DSS uspela da se sačuva, uprkos "užasnim udarima u poslednjih godinu i po dana". 

"Stara stranka se vratila u parlament, a tamo ćemo se ćerati sa Vučićem", rekla je ona. 

Takođe, ona je navela da je na ovim izborima viđen "novi brak". 

"Vidimo novi brak, samo tajni. Mi smo bar radili javno, a taj brak postoji između SNS i SRS", rekla je ona. 

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je te njene reči obrazložio podacima sa biračkih mesta, gde su radikali dobili između 7 (Kladovo) i 14 (Palilula) glasova, što se može tumačiti ili razočarenjem radikalskih birača u Šešelja zbog podrške Vučićevoj krađi, ili su oni glasali za SNS, kao što su glasači drugih opozionih stranaka glasali za DSS-Dveri..

Prethodno je novinarima visoki funkcioner DSS-a Aleksandar Popović rekao da je koalicija DSS-Dveri dobro prošla na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta širom Srbije. 

"Svuda imamo dvocifren procenat, pogotovo u beogradskoj opštni Palilula, Užicu, Jagodini", rekao je Popović. 

Lider DS Bojan Pajtić je rekao da to što je ponovo rezultate prvi saopštio Aleksandar Vučić, a ne RIK pokazatelj da u Srbiji "ne postoje ni vlada, ni pravosuđe, ni parlament, niti RIK, već volja samo jednog čoveka."

"Taj čovek je poražen i njegovi strateški ciljevi su poraženi - da poveća broj poslanike i uništi DS. Danas ima 27 poslanika manje, a pored DS koja je i te kako preživela, dobio je još dve opozicione liste u parlamentu", rekao je Pajtić.

Prvi čovek demokrata je rekao da ovo nije pobeda stranačkih lidera, već pobeda onih koji žele da im deca žive u uređenoj državi.

Pajtić je ocenio da je ovo "početak Vučićevog kraja" i da slede predsednički izbori na kojima će opozicija "sprečiti krađu".

"Prva inicijativa DS kada se formira parlament biće formiranje anketnog odbora, da se utvrdi koliko je glasova ukradeno. Nije ukraden jedan glas, opozicija je oštećena za između 200 i 300 hiljada glasova", rekao je Pajtić.

Pajtić je rekao i da ovo nije bila "borba za fotelju" i da "nije ambasador učio lidere opozicije kako se bori za demokratiju".

Prema poslednjim i konačnim rezultatima, svoja mesta u parlamentu će imati ukupno 12 lista (od toga pet manjinskih):

SNS 131, SPS 29, SRS 22, DS 16, DJB 16, SDS-LDP-LSV 13, Dveri-DSS 13, SVM 4, BDZ 2, SDA 2, Zeleni 1, PZDD 1

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović rekao je da je Aleksandar Vučić danas slabiji nego juče, kao što je i 24. aprila bio slabiji nego 23. aprila, i da je znao da će se ovako zavrpiti verovatno ne bi ni raspisivao izbore

On se osvrnuo na stalne prozivke Aleksandra Vučića i poručio mu da, pošto je već dva puta organizovao besmislene vanredne izbore iz ličnog hira, neka sada smogne hrabrosti ispuni svoju „pretnju“ i raspiše još jedne, ali prave i poštene izbore.

(Agencije-NSPM)