Početna strana > Hronika > Kristofer Hil: Srbija ukoliko želi može postati deo NATO, ali to će se desiti onda kada to budu želeli njeni građani. Želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera, već i kao saveznika
Hronika

Kristofer Hil: Srbija ukoliko želi može postati deo NATO, ali to će se desiti onda kada to budu želeli njeni građani. Želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera, već i kao saveznika

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. avgust 2022.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je NATO jasno stavio do znanja da Srbija, ukoliko želi, može postati deo tog saveza ali i naglasio da će se to desiti onda kada njeni građani to budu želeli.

Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku i njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera već i kao saveznika“, rekao je Hil u odgovoru na jedno od pitanja koje su mu građani postavili preko društvenih mreža.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i opasnosti od konflikta Hil, koji se danas satao sa direktorom Kanceralije za KiM Petrom Petkovićem, izrazio je uverenje da „postoji mnogo veća mogućnost za stvarni napredak u dijalogu nego za probleme“.

„Očigledno je da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja. Imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne. Jedva čekam da vidim neki napredak i mislim da svi možemo da se založimo za to i da se postaramo da svi budu na zadatku i da gledaju napred“, dodao je.

Komentarišući to što je Srbija jedina evropska zemlja koja ne želi da uvede snakcije Rusiji Hil je rekao da je očigledno da Srbija ima različit odnos po pitanju sankcija Rusiji od SAD i svojih everopskih partnera.

„Ali, mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred“, dodao je.

Upitan zašto SAD podržavaju integritet Ukrajine ali ne i Srbije Hil je rekao da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija i da je to teško porediti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz Prištine, saopšteno je iz Kancelarije.

„Petković je istakao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira. S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini“, dodao je Petković kao i da „Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima.“

On je ukazao i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan, ukazao je Petković.

Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa i ceni doprinos Sjedinjenih Američkih Država procesu dijaloga, navedeno je u saopštenju.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner