Početna strana > Hronika > Kristofer Hil: Činjenica je da Srbija radi dobre stvari za Ukrajinu, ali se o nekim stvarima priča, a o nekima ne
Hronika

Kristofer Hil: Činjenica je da Srbija radi dobre stvari za Ukrajinu, ali se o nekim stvarima priča, a o nekima ne

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. mart 2024.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je važno pogledati činjenicu da Srbija radi dobre stvari za Ukrajinu, ali da se o nekim stvarima priča, a o nekima ne.

Hil je to rekao na Kopaonik biznis forumu, govoreći o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

"Ako pogledate činjenicu da se srpski predsednik (Aleksandar Vučić) četiri puta za 10 meseci sastao sa ukrajinskim (predsednikom Vladimirom Zelenskim), to su smisleni susreti, činjenicu da je srpska Privredna komora preduzela korake da pozove privrednu komoru Ukrajine, da razgovaraju i potpišu Memorandum o bilateralnoj rekonstrukciji Ukrajine, to su važni koraci", rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da ljudi trebaju da imaju na umu činjenicu da Srbija pokušava da učini neke stvari na svoj način, možda nekada i na bolji način nego što neko drugi radi.

On je istakao da je važno da Srbija preuzme vođstvo u inicijativi "Otvoreni Balkan" koja podrazumeva koncept regionalne integracije u kojom su uspostavljeni načini saradnje kao u EU i dodao da ti šabloni saradnje opstaju i ne dozvoljavaju da problemi nastali van Evrope uđu u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija zapravo predlaže regionalnu integraciju.

Podsetio je da je jedno vreme proširenje bilo skinuto sa dnevnog reda ali da sada nije i da je Srbija na putu kojem pripada.

"Srbija dolazi u EU sa sopstvenom ličnošću, a ta ličnost Srbije obuhvata odnose sa najrazličitijim željama sa kojim zemlje zapadne Evrope nisu imale odnose. To znači da Srbija može da donese na sto nešto drugačije. Istovremeno kada govorimo o bilo kom klubu taj klub mora da osigura da novi članovi donesu vrednosti i da podržavaju vrednosti i interese kluba", rekao je Hil.

Prema njegovim rečima fer je da se održavaju razgovori i da se dublje zađe u neke od pitanja koji sugerišu drugačijeg igrača za stolom kao što Srbija može da bude.

(Tanjug)