Početna strana > Hronika > Kristijan Šmit na sastanku sa Anom Brnabić: U Beogradu vidim iskrenog saradnika i partnera
Hronika

Kristijan Šmit na sastanku sa Anom Brnabić: U Beogradu vidim iskrenog saradnika i partnera

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. februar 2023.

 Premijerka Srbije Ana Brnabić i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit ocenil su da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, a Šmit je naglasio da "u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera", saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić i Šmit razgovarali su o značaju zajedničkih projekata za napredak regiona i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

Premijerka je podsetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredeljena i otvorena za razvoj dobrosusedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata saradnju i sa njenim centralnim i sa entitetskim vlastima.

Brnabić je naglasila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom“, istakavši da su „bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona“.

Ona je naglasila da Srbija „pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima“.

Brnabić je rekla da se „raduje saradnji sa novim sazivom Saveta ministara Bosne i Hercegovine“, navodi se u sopštenju iz njenog kabineta.

Visoki predstavnik Šmit saglasio se sa premijerkom da je stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važan, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Orlić sa Šmitom: Srbija podržava suverenitet drugih država i očekuje isto

Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet drugih država bez izuzetka i očekujemo da se isto poštuje i kada je reč o našoj zemlji, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, koji se takođe sastao sa Šmitom.

Odnos Srbije prema teritorijalnom integritetu BiH, odnosno poštovanju Dejtonskog sporazuma, poznat je i nepromenjen, dodao je Orlić.

On je rekao da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa BiH i opredeljena je za razvoj saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata i ekonomskoj saradnji.

Srbija vodi politiku mira, stabilnosti i progresa za sve u regionu, rekao je Orlić i naglasio da je to politika presednika Republike Aleksandra Vučića.

Šmit je pozdravio uspehe koje je Srbija postigla kada je reč o ekonomiji, ukazujući na značaj ekonomske saradnje i povezivanja, kao snažnog koraka napred ka evropskoj integraciji čitavog regiona, navodi se u saopštenju iz Orlićevog kabineta.

Sagovornici su se saglasili da je očuvanje mira od presudnog značaja za sveukupni napredak Zapadnog Balkana i predstavlja svojevrsnu garanciju mladima za budućnost.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner