Početna strana > Hronika > KoSSev: Kosovski CIK nije potvrdio kandidate Srpske liste za gradonačelnike na Severu KiM; Đurić: Predstavnici fašističkog pokreta "Samoopredeljenje" uveli mere nacionalne segregacije
Hronika

KoSSev: Kosovski CIK nije potvrdio kandidate Srpske liste za gradonačelnike na Severu KiM; Đurić: Predstavnici fašističkog pokreta "Samoopredeljenje" uveli mere nacionalne segregacije

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. april 2019.

Centralna izborna komisija održala je danas sastanak na kojem je doneta odluka o kandidatima Srpske liste za izbore na Severu Kosova 19. maja. Sa sedam glasova za i dva uzdržana od strane članova CIK-a iz Samoopredeljenja, kandidati Srpske liste nisu potvrđeni, javio je Indeksonline.

Rustemi, kao i drugi član CIK-a iz Samoopredeljenja tokom glasanja ostali su uzdržani i time onemogućili potvrdu kandidata Srpske liste.

Kako prenosi Indeksonline, predstavnik Samoopredeljenja, Adnan Rustemi je tokom današnjeg sastanka „izrazio protivljenje“, tražeći da Srpska lista u roku od 24 sata podnese prijave sa novim kandidatima ili da se distanciraju od izjava kojima se „negira državnost Kosova“.

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) tokom jučerašnjeg sastanka nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu. Sastanak je, tako odložen za danas zbog odbijanja dva člana pokreta Samoopredeljenje da odobre predlog Kancelarije za registraciju političkih partija i potvrđivanje i potvrdi kandidata Srpske liste za gradonačelnike, navodeći da su oni „prekršili ustav kada su novembra dali ostavke i time onemogućili građanima pristup uslugama“.

Za potvrđivanje kandidata prijavljenih za učešće na predstojećim izborima na Severu, potrebno je osam glasova redovnog sastava komisije, odnosno dve trećine glasova. Međutim, trenutni sastav komisije broji devet, umesto predviđanih jedanaest članova ovog regulatornog tela, zbog čega izostankom glasa samo jednog od trenutnih članova CIK, potvrđivanje prijavljenih kandidata može da bude privremeno blokirano.

U međuvremenu, Srpska lista ima 24 sata da uloži žalbu Izbornoj komisiji za molbe i žalbe, koja ima poslednju reč o tome da li su kandidati prihvatljivi ili je potrebno predložiti druga imena, piše Indeksonline.

Članove ove komisije imenuje predsednik Vrhovnog suda iz redova sudija Vrhovnog suda i Osnovnih sudova.

Član 122. Zakona o opštim izborima, koji se shodno primenjuje i na sprovođenje lokalnih izbora, protiv odluke CIK-a moguće je podneti žalbu IKMŽ-u usled odbijanja potvrde političkog subjekta ili kandidata da učestvuje na izborima. U tom slučaju IKMŽ može da prihvati žalbu „na odluku CIK ukoliko utvrdi da je odluka CIK bila neprimerena imajući u vidu sve okonosti“.

Ukoliko je žalba prihvaćena, članom 122. član 3, IKMŽ može naložiti CIK-u da ponovo razmotri svoju odluku i naloži CIK-u da predzme mere radi otklanjanja posledica.

Marko Đurić: Dalje učešće Srba u prištinskim institucijama postaje besmisleno

Povodom odluke članova CIK-a iz Samoopredeljenja da ne glasaju i time onemoguće potvrdu kandidata Srpske liste oglasio se direktor Kancelarija za KiM, Marko Đurić, poručivši da su time „srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava“.

„Dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno“, dodaje Đurić.

On navodi da dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima nakon takvog čina postaje besmisleno. Đurić dodaje da će biti obavljenje konsultacije predsednika, vlade i Srba sa Kosova kako bi se donela odluka o daljim koracima, te da je neverovatno da se takve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice.

"Predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj Centralnoj izbornoj komisiji danas su uveli mere nacionalne segregacije, a Srbima je i formalno oduzet status slobodnih ljudskih bića na samoproglašenom Kosovu", naveo je Đurić.

(KoSSev)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner