Početna strana > Hronika > Komandant NATO snaga za Evropu Kristofer Kavoli: NATO pojačava snage na Kosovu i u BiH, dovešćemo više teške opreme
Hronika

Komandant NATO snaga za Evropu Kristofer Kavoli: NATO pojačava snage na Kosovu i u BiH, dovešćemo više teške opreme

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. april 2024.

 Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio je da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu i Metohiji (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (Misija EUFOR Altea). 

Kristofer Kavoli je o pojačavanju rezervnih snaga misija na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini govorio tokom saslušanja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.

"Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi", naveo je Kavoli.

Dodao je da su pokrenute bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH.

Kavoli je ocenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO.

"Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unapredile njene evroatlantske integracije", istakao je američki general.

Dodao je da Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO, održavajući bliske veze s Rusijom.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner