Početna strana > Hronika > Kod Šaranove jame na Velebitu služen je parastos jadovničkim žrtvama u sklopu obeležavanja Dana sećanja na Jadovno 1941, kada je u tom kompleksu logora NDH ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja
Hronika

Kod Šaranove jame na Velebitu služen je parastos jadovničkim žrtvama u sklopu obeležavanja Dana sećanja na Jadovno 1941, kada je u tom kompleksu logora NDH ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja

PDF Štampa El. pošta
subota, 02. jul 2022.

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen parastos jadovničkim žrtvama povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja.

Parastosu, koji su služili sveštenici Eprahije gornjokarlovačke, prisustvovali su predstavnici Udruženja "Jadovno 1941", potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona, te počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Nakon kraćih obraćanja, učesnici molitvenog okupljanja posjetiće mjesto Štikada gdje će kod Crkve Svetog Petra i Pavla, u kojoj je postradao srpski narod 1941. godine, biti održan čas istorije.

Učesnici molitvenog okupljanja zatim će posjetiti krašku jamu Tučić ponor kod Gračaca gdje će biti osveštan i postavljen Časni krst žrtvama ubijenim u ovoj jami.

Kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu biće priređeno posluženje da učesnike ovog molitvenog i komemorativnog Sabranja, nakon čega je planiran povratak kući.

Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke 13. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji su pripadnici obezbjeđivali skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(RTRS)