Početna strana > Hronika > KiM: Noć protekla mirno. Kfor obećao Srbima da će kosovski specijalci do 15 sati izaći iz zgrade. Radnici ispred opštine Zvečan, stoje mirno naspram kordona Kfora. Advokat: Srbina zverski tukli u Zvečanu u zgradi opštine i u policijskoj stanici
Hronika

KiM: Noć protekla mirno. Kfor obećao Srbima da će kosovski specijalci do 15 sati izaći iz zgrade. Radnici ispred opštine Zvečan, stoje mirno naspram kordona Kfora. Advokat: Srbina zverski tukli u Zvečanu u zgradi opštine i u policijskoj stanici

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

 Noć posle žestokog napada Kfora na Srbe koji su čitavog dana protestovali ispred zgrade SO Zvečan protekla je mirno. U sukobima koji su se juče desili, povređeno je najmanje 50 Srba i, kako je saopšteno, 25 vojnika Kfora.

Čitave noći ispred zgrade SO bio je kordon Kfora, a veće snage ove međunarodne misije bile su stacionirane u gradu, ali i na prilazima, javlja izveštač RT Balkan sa lica mesta. Sukoba noćas nije bilo.

Istovremeno, veći deo noći, u ulicama u Zvečanu oko zgrade opštine, kao i na nekim većim raskrsnicama bile su manje grupe Srba.

U zgradi opštine Zvečan i dalje su kosovski specijalci, koji su i juče veći deo dana proveli u zgradi, posmatrajući šta se dešava napolju.

Pitanje svih pitanja jeste šta nosi novi dan, da li će Srbi zaposleni u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i jutros pokušati da dođu do svojih radnim mesta, kakav će biti odgovor Kfora.

Tzv. Kosovska policija: Nastavljamo angažovanje na severu sa Kforom

Tzv. kosovska policija ocenila je danas da je situacija u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu mirna, ali krhka.

U saopštenju navode da se angažovanje na osiguranju bezbednosti tokom protesta u gradovima na severu KiM nastavlja u koordinaciji sa Kforom, prenosi "Koha".

U saopštenju se za jučerašnje sukobe u Zvečanu ponovo optužuju građani koji protestuju, tražeći da se specijalne jedinice tzv. Kosovske policije povuku sa severa KiM i da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština. Dodaje se da tzv. Kosovska policija preduzima sve istražne radnje o jučerašnjim događajima.

10:37

Zastava Srbije okačena ispred opštine Zubin Potok

Na zgradi opštine Zubin Potok više nema zastave tzv. Kosova. Ona je umesto na jarbol, postavljena na terasu koja je na drugom spratu, kako ne bi mogla da bude skinuta.

Srbi su zastavu Srbije okačili na lampion ispred opštine.

U Gračanici podignuta nova zastava Srbije

Na kružnom toku u Gračanici, kod spomenika Milošu Obiliću postavljena je nova zastava Srbije. Ona je tokom noći zapaljena.

Komunalci čiste prostor ispred opštine Zvečan

U toku je raščišćavanje krša i loma koji ostao posle jučerašnjih sukoba ispred zgrade SO u Zvečanu, javlja izveštač RT Balkan.

Prostor ispred same zgrade, odnosno iza Kforovog kordona, čiste komunalci koji su dovedeni najverovatnije iz južne Mitrovice, dok prostor ispred kordona čiste radnici komunalnog preduzeća iz Zvečana.

Advokat: Srbina tukli u Zvečanu u zgradi opštine i u policijskoj stanici

Advokat Predarag Miljković izjavio je u Zvečanu da je juče prilikom i nakon hapšenja njegov štićenik Dušan Obrenović teško i zverski pretučen, da su u ga tukli i u zgradi skupštine opštine Zvečan, a i kasnije prilikom uvođenja u policijsku stanicu.

Od posledica tolikih batina Obrenović je dobio različite povrede -posekotine, oderotine i hematome.

"Tukli su ga strašno i brutalno. On jeste bio tu, ali samo da izrazi miran protest. Određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati, a na teret mu se stavlja krivično delo pozivanje na otpor i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom", rekao je Miljković.

Euleks: Pozivamo sve da se ponašaju razborito

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je danas da je najnovija eskalacija nasilja na severu Kosova i Metohije zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

"Bezbednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbegnu nasilje i da preduzmu mere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova", navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu.

Kako se navodi, Euleks će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u "bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom".

09:01

Sijarto se ogradio: Mađarski vojnici iz Kfora slušali komandu Italijana

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da su mađarski vojnici pri Kforu u Zvečanu u ponedeljak obavljali svoju dužnost pod italijanskom komandom, kao i da ih je prilikom nemira nekoliko povređeno.

"Mađarski vojnici koji služe u Kforu na Kosovu pod italijanskom komandom raspoređeni su u naselju Zvečan. Mađarski vojnici su obavljali svoje dužnosti po naređenju koje su dobili, pri čemu je nekoliko njih povređeno", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

08:49

Kfor naparavio tampon zonu do opštine Zvečan

Kfor je dodatno ojačao prilaz opštini Zvečan. Kako javlja izveštač RT Balkan, vojnici postavljaju više metalni ograda na svim prilazima zgradi. Tako je napravljena tampon zona između opštine i kordona duga oko 20 metara.

 08:41

Petković: Kurti pokušava da izazove rat da ne bi formirao ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da Aljbin Kurti pokušava da izazove rat jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

Navodi da je Kfor trebalo da bude prisutan u petak i da spreče ulazak "lažnih gradonačelnika u četiri opštine", a koji su doveli do nemira i sukoba.

"Naravno da Vojska Srbije radi svoj posao i zaštitiće srpski narod i državu Srbiju, jer je to i ustavna obaveza, mi ne želimo ni rat ni sukobe, mi ne izazivamo bilo kakve nemire, to je učinio Kurti sukobljavajući se sa golorukim narodom", rekao je Petković.

08:26

Srbi se okupili i ispred opštine Leposavić

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

Kako javlja reporter "Kosovo onlajna", vojnici italijanskog Kfora stacionirani su u velikom broju na platou u centru grada, a iza njih su vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Građani su okupljeni ispred njih i mirno protestuju, a grupisani su i kod obližnjeg hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u centru Leposavića i kod Osnovne škole "Leposavić".

08:23

Dvojica uhapšenih Srba i dalje u policiji, prebačeni u južni deo Mitrovice

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice, javlja RTS. Terete se za huliganizam i određen im je pritvor do 48 sati.

Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih. Jedan od povređenih je u kritičnom stanju, a dvoje teže. Među njima je i bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović sa povredama grudnog koša.

Iz Kfora navode da je najmanje 25 njihovih pripadnika zadobilo povrede.

08:20

Kurtijev gradonačelnik Zvečana nije u opštini, otišao u kancelariju u opštini Lipa

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci izjavio je danas da nije otišao u centralnu kancelariju opštine, već u mesnu kancelariju u selu Lipa.

Peci je za TV Kljan Kosova rekao da su on i njegov kabinet danas počeli da rade u kancelariji zajednice.

"Otišli smo u kancelariju u selu Lipa u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije", rekao je Peci.

Prema njegovim rečima, takva odluka je doneta posle razgovora sa Kforom i tzv. kosovskom policijom.

"U razgovorima sa Kforom i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovde. Verujem da ćemo se vratiti u centralu", rekao je Peci.

Podsetimo, Peci je juče celog dana bio u zgradi opštine i virio kroz prozor ka ulazu gde je došlo do sukoba.

Kfor obećao Srbima da će kosovski specijalci do 15 sati izaći iz zgrade opštine Zvečan

Dragan Nedeljković, član privremenog organa opštine Zvečan u srpskom sistemu izjavio je ispred zgrade SO da su sinoć imali razgovore sa predstavnicima Kfora.

Kfor im je preneo obećanje da će pripadnici specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije, njih polovina, napustiti zgradu do ponoći između ponedeljka i utorka, a da će druga polovina pripadnika ROSU zgradu napustiti danas do 15 sati.

Nedeljković je precizirao da je to obećanje ali da ne zna da li je prvi deo ispunjen noćas, odnosno da li se polovina pripadnika već povukla i da li će se druga povući danas do 15 sati.

Ispred zgrade opštine je trenutno par stotina ljudi, na oko 100 metara od zgrade, a ispred je i dalje kordon Kfora. Vozilo kosovske policije za razbijanje demonstracija koje je stajalo na ulici okrenuto ka radnicima sada je pomereno na sam ulazu zgradu opštine.

Iza ovog vozila su i dalje veći broj bornih oklopnih vozila kosovskih specijalaca.

Situacija mirna ali izuzetno napeta. Vatrogasci peru ulicu i pokušavaju da raščiste krš ispred opštine, javlja izveštač RT Balkan.

Radnici ispred opštine Zvečan, stoje mirno naspram kordona Kfora

Na oko 150 metara od zgrade opštine Zvečan u ovom trenutku nalazi oko 50 radnika Skupštine opštine koji pokušavaju da dođu do svojih radnih mesta.

Preko ulice je preprečena metalna ograda, a iza ograde prema opštini je manji kordon Kfora u kome je 20 vojnika, javlja izveštač RT Balkan.

Iza ovog kordona, na 50 metara, je okrenuto prema radnicima jedno vozilo kosovske policije za razbijanje demonstracija a oko vozila je veća grupa kosovskih specijalaca, neki od njih ulaze u opštinu.

Na ulici su svuda tragovi jučerašnjih sukoba - tragovi paljevine, kaseta od šok bombi i suzavca.

Jedan kordon Kfora je i u ulici ispod zgrade opštine. Jutros su neke od prodavnica u centru Zvečana otvorene, za razliku od juče. Radnici koji su se okupili u blizini opštine mirno stoje i čekaju dalji rasplet.

(RT)